13. nov
STOR PÅGANG: Leder for byggesaksavdelingen i Elverum kommune, Stein Kåre Hovde, opplever travle dager i forbindelse med utsendelse av eiendomsskatt.
 
Mange henvendelser om eiendomsskatt
For kort tid siden sendte Elverum kommune ut ny takst og beregnet eiendomsskatt for 2017 til eierne av boliger, fritidseiendommer og næringseiendom i kommunen. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Publisert: 28.feb.2017 16:11
Oppdatert: 28.feb.2017 16:11

I løpet av to dager har eiendomsskattekontoret mottatt opp mot 400 henvendelser. Om man legger kommunens åpningstider til grunn vil dette si om lag en henvendelse annethvert minutt.

Det har i løpet av det siste året blitt gjennomført omtaksering av samtlige skattbare eiendommer i Elverum. Dette er kommunen pålagt å gjøre hvert tiende år. Som Østlendingen melder 27. februar 2016, er det derfor mange som opplever endringer på sin skatteseddel. Leder for byggesaksavdelingen i Elverum kommune (og dermed også leder for eiendomsskattekontoret), Svein Kåre Hovde, kan fortelle om mange henvendelser fra publikum.

mange REAKSJONER

- På de to dagene siden vi skrev ut skatten så har vi nok mottatt bortimot 300 henvendelser via telefon til kommunen. I tillegg så mottar vi en god del e-poster. Jeg vil anta at vi er oppe i en plass mellom 50 og 75 e-poster hittil, opplyser Hovde.

Ifølge ham er det mange som trenger hjelp til å forstå skatteseddelen de har mottatt.

- Den kan være ganske komplisert, og vi bruker en god del tid på å gå igjennom den sammen med folk, forteller Hovde.

Andre lurer på om den utskrevne skatten er feil. Imidlertid er dette ofte ikke tilfelle, om man skal tro lederen for byggesaksavdelingen.

- Ofte så finner vi at det ikke er feil. I noen få tilfeller så er det feil som vi kan korrigere på eiendomsskattekontoret. Der vi ser at taksten er blitt for høy i forhold til en antatt omsetningsverdi så ber vi folk om å klage. Da vil den klagen først bli behandlet av sakkyndig takstnemnd og deretter av klagenemnda for eiendomsskatt i løpet av våren, sommeren eller høsten, sier Svein Kåre Hovde.

Han presiserer videre at behandlingstiden avhenger av hvor mange klager kommunen mottar.

lang KLAGEFRIST

I utgangspunktet oppfordrer byggesaksleder Svein Kåre Hovde folk til å ta kontakt med kommunen direkte på telefon eller e-post. I mange tilfeller omgår man da en omfattende klageprosess.

- Den er krevende og tar tid. Hvis vi ved en henvendelse finner feil så kan vi rette de feilene uten den formelle behandlinga, påpeker han.

Avslutningsvis understreker Hovde at klagefristen går ut først om seks uker. Med andre ord er det god anledning til å unngå køen som oppstår hos kommunen disse første dagene:

- Det er bedre for folk å vente ei uke eller tre før de ringer til oss. Da slipper de å stå i den køen. Ellers så er det lurt å lese på hjemmesiden til Elverum kommune, for der står det også veldig mye stoff om eiendomsskatt i disse dager.

viktig inntektskilde

Skatt på eiendom er en viktig inntektskilde for mange kommuner, ikke minst fordi de står fritt til å disponere disse pengene selv. Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det 365 kommuner som krevde inn eiendomsskatt i 2016, en økning på ti fra året før. I 2015 utgjorde denne inntekten totalt omlag 11 milliarder kroner på landsbasis.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no