13. nov
 
Mange flokket seg rundt Jesperpus
Tirsdag kveld gjestet verdens mest kjente katt, Jesperpus, Notabene på AMFI.

Publisert: 14.des.2016 11:01
Oppdatert: 14.des.2016 11:01

At han er en kjent katt, er det ingen tvil om. For når han og matmor, Aina Stormo, gjestet Notabene tirsdag kveld, var det mange som ønsket et bilde og en selfie med den kjente katta.

Det har vært en artig reise for Aina Stormo og Jesperpus fra Løten. De har virkelig satt Hedmark på verdenskartet og ikke minst blitt verdenskjendis. Jesperpus sjøl tar ting med knusende ro.

- Jesperpus er godt vant med at det er litt liv rundt han. Han er ikke redd men liker ikke at mange kommer og skal klappe på han og ugreie pelsen hans, forteller Aina Stormo.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte den litt spesielle pusen. Og etter at HA lagde en video av Jesperpus i skisporet sammen med eier og matmor Aina Stormo, har ikke reaksjonene latt være av seg.

- Det var flere som sa at vi burde gjøre noe mer rundt Jesperpus enn vi gjorde. Han var en spesiell katt og da Hamar Arbeiderblad tok kontakt og ville gjøre en sak på pusen vår, var vi nok ikke forberedt på hvordan dette skulle forandre livene våre, sier Aina Stormo.

Seriøst også

Sjøl om det er mye moro og humor når Jesperpus er ute blant folk, men det er litt seriøsitet oppe i dette også. 

- Det er ikke bare moro og ha det gøy. Når vi nå har blitt så kjente bruker jeg dette bevisst og fremme kattenes dyrevelferd og informere om kattehold og hvilke behov katter har. Så det er ikke bare å ha det moro og gøy, men litt seriøst også, sier Aina Stormo.

Hun kan fortelle at katter ikke er et vinterdyr, sjøl om de har tykk pels.

- Katter er ikke beregnet for å være ute lenge på vinterstid. De har tykk pels, men det er for å stenge varmen ute. For opprinnelig var katter vanlige i verdensdeler hvor det er mye varmere enn her på vinteren, sier Aina Stormo og legger til:

- Jeg fronter at kattene bør få en kattedør slik at de kan gå inn og ut som de vil. Da slipper de å stå ute en hel arbeidsdag og får forfryst både poter, ører, halen eller testiklene, sier Stormo.

Litt sjefete

Som katter flest er Jesperpus ganske kresen og bestemt. Undertegnede har lest i en bok om katter, at katten bestemmer over eieren, ikke omvendt. Dette kan du legge merke til hvordan kattene gnir seg inntil beina dine, det er for å vise at det er katten som er sjefen.

Også Jesperpus er sjef i egen bolig, iallfall litt.

- Jesperpus er ganske så bestemt ja. Han er litt sjef og vi må jo tilpasse oss hans behov for vi vil at Jesperpus skal ha det bra, sier Aina Stormo.

Boka om Jesperpus

Boka om Jesperpus kom ut i oktober, og første opplag ble revet vekk på få dager. Derfor ble det bestilt opp et ekstra opplag, og i følge Stormo er det nå solgt over 5.000 bøker.

- Vi har solgt over 5.000 bøker, så det har blitt en del potesigneringer. Men vi har juksa litt, for vi har tatt avstøpning av den ene poten til Jesperpus og fått laget et stempel som vi bruker når vi potesignerer bøkene, sier Aina Stormo, eier og matmor til Jesperpus.

Pusen ligger ganske avslappet ved signeringsbordet, mens folk flokker seg rundt bordet og vil ha et bilde av den kjente katta. Det er ikke uvanlig at det kommer mange som vil hilse på den kjente katta, men en episode i Oslo husker Aina godt.

- Vi hadde to vektere som stod på hver sin side av Jesperpus når vi hadde signering i Oslo. Det var så mange folk som ville bort til Jesperpus at han hadde livvakter. Men Jesperpus var rolig som nå, og brydde seg ikke så veldig om de store folkemengdene, sier Aina Stormo.

Boka som kom ut i oktober handler om hverdagen til Jesperpus, og hvordan den har blitt etter at han på kort tid ble verdens mest kjente katt. Stormo forteller at noe av det som står i boka er turen til Galdhøpiggen som de tok i sommer. 

Det er ingen tvil om at Jesperpus er kjent, og ikke minst godt kjent ute. For familien Stormo er ute sammen med katta nesten hvor hen de er. 

60.000 følgere

I skrivende stund så har Jesperpus 60.309 følgere på Facebook. Det er ganske mye, men sjøl om katta er verdenskjent, så føler ikke Stormo at de er i rampelyset.

- Nei jeg føler egentlig ikke det. Jesperpus blir gjenkjent og vi får hver dag mange meldinger og bilder av katter som ligner på Jesperpus, men jeg synes dette bare er hyggelig. Også får vi drevet med litt opplysning om katter i tillegg. Vi har fartet litt rundt over hele landet og potesignert bøker, og har møtt mange folk, sier Aina Stormo og legger til:

- Jesperpus trives med folk, og han trives nok med vårt selskap. Han er ikke en katt som liker å ligge på fanget og kose, men allikevel er han glad for å ha oss i nærheten. Og Jesper er vant til å reise mye, så han er ganske rolig når vi er ute på boksigneringer. Han er mindre sliten etter en boksignering enn etter en lang tur ute, avslutter Aina Stormo.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no