12. nov
KJENT HUND: Moya er godt likt av elevene ved Fjeldmora skole. (Foto: Maria Velve Søgaard)
 
Hunden Moya fra Elverum ble kåret til en av Norges dyrehelter
Åtte år gamle Moya er en av Norges dyrehelter i kåringen til Agria Dyreforsikring. Takket være oppmerksomme ansatte ved Fjeldmora skole har hunden Moya blitt en fast del av skolehverdagen, hvor hun i flere år har vært en viktig støttespiller for elever med psykiske plager.

Publisert: 01.feb.2017 01:02
Oppdatert: 01.feb.2017 01:01

Det hele startet for to år siden da matmor Elisabeth Husberg tok med seg sin engelske cocker spaniel på jobb på Fjeldmora skole, en skole med ansvar for skoletilbudet til barn og ungdom som er innlagt til behandling ved BUP døgn, Sanderud Sykehus. Fra første dag ble Moya en kjærkommen følgesvenn for elevene og motivasjonen i undervisningstimene økte.

- Moya hadde en positiv effekt på elevenes motivasjon, økte den sosiale samhandlingen, og skapte liv i skolehverdagen. Vi forstod raskt at dette måtte vi fortsette med. Både jeg og rektor valgte å ta kurs i Dyreassisterte intervensjoner og lagde et undervisningsopplegg hvor Moya ble en naturlig, og viktig, del av skolehverdagen til de elevene som ønsker dette, sier Elisabeth.

Logrende støttespiller

Nå er Moya på jobb hver eneste dag. Om morgenen som logrende følgesvenn til skolen, og på dagtid som en del av undervisningen både i klasserommet og i uteområdet. Leken, nysgjerrig og forståelsesfull tilnærmer Moya seg elevene på en unik måte. For elevene blir både læring, samtaler med andre mennesker og veien tilbake til hverdagen, litt lysere med Moya på laget.

- Først og fremst kjennes det godt å bli møtt av en som er glad i deg uansett, som ikke bryr seg om de problemene du har. I tillegg er det for mange unge med psykiske utfordringer lettere å omgås andre mennesker når Moya er tilstede. Man får nemlig noe konkret å forholde seg til, og det gjør både samhandling og læringen lettere. Moya er også en sprudlende, glad, nesten litt klovnete, hund, som skaper mye glede – det er rett og slett vanskelig å la vær å le – og det forløser noe i våre elever. Dette skal vi aldri slutte med, fortsetter Elisabeth.

Historien om Moya varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.  

- Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker. Moya er et flott eksempel på en dyrehelt som daglig gjør en god gjerning for barn og ungdom, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Moya også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring som doneres til et valgfritt veldedig formål. Valget falt på Røde Kors sitt arbeid med besøkshunder.

- Vi i Agria ønsker å bidra til at Røde Kors kan fortsette sitt gode arbeid med besøkshunder som er til stor glede for mange mennesker, avslutter Geelmuyden.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no