12. nov
FAKKELTOG: Ragnhild Ensrud er kvinnekontakt i NJFF Hedmark og skal være med på fakkeltoget for ulvedrepte hunder på lørdag.
 
Fakkeltog for ulvedrepte hunder i Elvarheimsparken
Lørdag klokka 1930 blir det en markering flere steder i både Norge og i Sverige, lokalt er det Elvarheimsparken i Elverum som er stedet.

Publisert: 10.nov.2016 11:00
Oppdatert: 10.nov.2016 15:09

Det er private initiativtaker som står bak arrangementet i Elverum, og målet er en rolig markering for å markere motstand mot dagens rovdyrpolitikk. 

- I utgangspunktet startet denne type markering i Sverige, men vi hadde også en markering her i Elverum i fjor. Vi i NJFF Hedmark synes dette er en veldig fin markering, stille og rolig, uten å dra det for langt. Vi har stor respekt for dyra våre, og dette er en fin måte å vise det på. Det er private initiativtakere som står bak, ikke NJFF Hedmark, sier Ragnhild Ensrud, kvinnekontakt i NJFF Hedmark.

Det er flere organisasjoner som er med:

- "Folkeaksjon ny rovdyrpolitikk" sponser i år som i fjor, med gratis fakler. Det blir altså en stille og rolig markering i Elvarheimsparken på lørdag klokka 1930. Det er veldig usikkert hvor mange som kommer, i fjor trodde vi det kom 30-40, men skjønte fort at det ble vesentlig flere.  Det kom vel rundt 1.200 i fjor, og jeg har i alle fall tro på at det kommer et par hundre, fra hele Hedmark, sier Ensrud.

3 drepte i år

Det er ikke alle angrep på hund, som blir rapportert:

- Det er rapportert 5 angrep på hund i år, hvorav 3 er drept i Hedmark, og 1 på grensa mellom Trysil og Sverige. Det er alltids noen mørketall, så vi regner med at det muligens er flere angrep. I 2015 var det 12 angrep og 5 drepte hunder. Siden 1995, er det 130 drepte hunder som er registrert, forteller Ensrud.

Hva gjør dette med måten det jaktes på, slippes fortsatt hunder på jakt eller holdes de i bånd?

- Det er litt begge deler, noen velger fortsatt å slippe hunden. Noen velger å investere i sikkerhetsvest (kevlar- eller strømvest) til hunden, noe som koster flere tusen, ellers velger å droppe det. Jeg personlig vil ikke slippe hunden, hvis jeg er sikker på at ulven er i området, sier Ensrud.

lisensjakt fra nyttår

Stortinget har vedtatt lisensjakt på 47 ulver fra nyttår:

- Vi får se hvordan det vil bli, jeg er spent på hvordan selve jakta vil utarte seg. Hvor mange jegere blir med, hvor mye motstand vil det bli? Selv om antall ulv er oppjustert i Norge, så kommer det nok ikke til å bli skutt 47. Det er jo maksantallet som kan skytes, men realistisk blir det kanskje skutt 40. Vi opplever at det blir en soneforvaltning, og det er frustrerende for oss som bor i sonen.  Hvis flere kunne delt på "byrden", så tror jeg nok problemet ville blitt bedre kjent og vi ville fått en bedre forståelse for hvordan vi opplever det. For vår del er det IKKE snakk om jakt fra helikopter, men hva blir gjort hvis ikke antallet som er bestemt faktisk blir skutt? Det har vi ikke svar på i dag, men Trygve Slagsvold Vedum var jo ute i media og mente at det var Statens oppgave å løse problemet med jakta. Men pr nå er det NJFF som koordinerer og informerer om lover og regler rundt jakta, og det er vanlige jegere med lisens som registrerer seg hos Fylkesmannen og de må selvfølgelig ha storviltsprøven for å ha muligheten til å bli med lisensjakta. Det vil garantert bli stor fokus på dette, så det er viktig at vi gjør ALT riktig og etter boka, forteller Ensrud. 

ingen appeller

Det er ikke planlagt noen appeller under markeringen på lørdag:

- Det er ikke planlagt noe så vidt jeg vet, vi skal bare møtes for en rolig markering. Det gikk stille og fint for seg i fjor, selv med over 1.200 til stede. Ta gjerne med hundene, oppfordrer Ragnhild Ensrud i NJFF Hedmark. 

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no