12. nov
SKUFFET: Ordfører Erik Hanstad sier han ikke er overrasket over innstillingen fra ledelsen i Sjukehuset Innlandet. Men at han håper på at styret fatter et annet vedtak. (Arkivfoto: Monika Søberg)
 
Erik Hanstad ikke overrasket over innstillingen i sjukehussaken
Ordfører i Elverum, Erik Hanstad (H), er ikke overrasket over ledelsen i Sjukehuset Innlandets innstilling i spørsmålet om den fremtidige sjukehusstrukturen i Innlandet.

Publisert: 13.okt.2017 16:04
Oppdatert: 13.okt.2017 16:04

Det var fredag klokka 12.00 at ledelsen ved Sjukehuset Innlandet med administrerende direktør, Alice Beathe Andersgaard i spissen, la frem innstilling om ny sjukehusstruktur ovenfor styret i Sjukehuset Innlandet.

Styret skal vurdere innstillingen og fatte en ny innstilling som videre går til Helse Sør-Øst, som igjen skal komme med sine innspill og en endelig innstilling skal sendes til Stortinget for vedtak. 

Ifølge NRK vil ledelsen at det nye sykehuset skal ligge ved Mjøsbrua og kalles Mjøssjukehuset.

Taler ikke Hedmarks fordel

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er ikke overrasket men skuffet etter at det ble endelig kjent fredag ettermiddag at innstillingen er som han har fryktet, nettopp et felles sjukehus ved Mjøsbrua.

- Det er dessverre ikke overraskende, det er den vegen vi har sett det har gått en stund nå. Vi har kjempet i mot dette så godt vi kan. Bakgrunnen for at vi synes dette er en dårlig idé, er at det nå satses på ett kort. Nemlig ett felles sjukehus, i tillegg til «alternativ 0» som alltid må være med i vurderinger, sier Erik Hanstad.

Ordføreren i Elverum har sammen med sine ordfører-kolleger i Innlandet tatt til orde for å utrede flere alternativer enn kun dagens struktur satt opp mot ett felles storsjukehus ved Mjøsbrua.

- Vi har ment at det må være meget fornuftig at det også må utredes en to- og eventuelt en tre-sjukehus-modell. Bakgrunnen for det er at hvis dette slår feil, enten politisk eller økonomisk så har de ingen ting å falle tilbake på. Jeg synes det er veldig rart at de ikke har lyttet til de signalene som har kommet ganske tydelig frem i mange av høringsuttalelsene, at det må utredes flere alternativer, sier Erik Hanstad.

Har aldri sagt at hovedsjukehuset skal ligge i Elverum

Tidligere i høst gikk ordførerne i de byene som i dag har sjukehus, Elverum, Hamar, Lillehammer og Gjøvik sammen mot planene om et felles sjukehus ved Mjøsbrua. Hanstad forteller at de fortsatt mener at sjukehuset bør ligge nært en by.

- Det er ulike kampsaker som har pågått en lang stund nå. Når vi ser på hva slags sjukehusmodell vi i Elverum har sagt at vi vil ha, så er det en to-sjukehus-modell. Når det er sagt, så har vi aldri sagt at et hovedsjukehus skal ligge i Elverum, men jeg og mine kolleger er enige om at et sjukehus bør ligge nært en by, sier Erik Hanstad.

Han får støtte fra ordføreren i Hamar, som heller ikke var overrasket over innstillingen fra administrerende direktør, Alice Beathe Andersgaard.

- Løpet i Sykehuset Innlandet har vært kjørt i lang tid. Denne konklusjonen har de tatt for lengst, sier Einar Busterud til Hamar Arbeiderblad.

Håper styret har et annet syn

Erik Hanstad i Elverum håper nå på at styret i Sjukehuset Innlandet har et annet syn på sjukehusstrukturen i Innlandet enn innstillingen fra administrerende direktør.

- Det skal være en ganske lang utredningsfase før vi får et endelig vedtak. Det jeg nå håper fredag 20. oktober, er at styret i Sjukehuset Innlandet skal se annerledes på saken enn det Andersgaard her har kommet med i innstillingen. At de skal gå for en bredere utredning enn det som er foreslått. Jeg vet ikke helt om jeg skal tro på det, men jeg kan håpe på det, sier Erik Hanstad.

Han er nå redd for at Elverum skal rammes ganske hardt om det skal bli en realitet av Mjøssjukehuset.

Rammer elverumsregionen

- Konsekvensene av Mjøssjukehuset kan bli dramatiske for Elverum. Spesielt fordi vi ligger lengst unna de sjukehusene som eksisterer i dag, altså Lillehammer, Gjøvik og Hamar. Og i samfunnsanalysen som Asplan Viak utarbeidet, står det svart på hvitt at Elverumsregionen vil få en reduskjon i mulig befolkningsvekst på vel 1.500 personer sammenlignet med «nullalternativet». Som vil si at det blir slik det er i dag, sier Erik Hanstad, ordfører i Elverum og tar en liten pause før han fortsetter:

- Dette vil være dramatisk for oss. Vi blir møtt med at det er «gråt for vår syke mor». Men dette er noe jeg faktisk ber om respekt for, at vi som lokalpolitikere må ha fokus på fremtiden for de kommunene vi representerer, sier ordføreren.

Han er ganske sikker på at en to-sjukehus-modell ville vært bra for Hedmark.

- Jeg tror at en to-sjukehus-modell vil gi et minst like godt tilbud til innbyggerne i Hedmark. Samtidig som det vil gi kort reiseavstand og mindre miljøbelastninger. Så slik sett vil det være mange fordeler også med en slik løsning, sier han.

Nå går han ut og advarer styret i Sjukehuset Innlandet.

- Det er mitt håp om at styret ser annerledes på saken. Mitt syn er nå at Sjukehuset Innlandet går på en farlig veg når det kun er ett alternativ som skal utredes, gitt i innstillingen fra administrerende direktør. Dette håper jeg at styret ser, avslutter Erik Hanstad, ordfører i Elverum.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no