12. nov
PENGER OG MILJØ: Ordfører i Elverum og leder i Regionrådet for Sør-Østerdal, Erik Hanstad, er godt fornøyd med innsparingene Elverum og regionen har gjort.
 
Energitiltak har gitt lavere strømforbruk
I 2010 ble Elverum, sammen med fire andre kommuner i Sør-Østerdal, en del av et ENØK-prosjekt der hensikten var å redusere forbruket av energi i kommunale bygg. Prosjektet er nå avsluttet, og det er god grunn til å være fornøyd med resultatet.

Publisert: 14.apr.2016 01:13
Oppdatert: 14.apr.2016 01:13

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad (H), er godt fornøyd med tallene som har blitt presentert i rapporten fra Regionrådet i Sør-Østerdal. Hanstad er forøvrig også leder i regionrådet.

Prosjektet arbeider ut fra flere teorier og modeller. Her i Norge kjenner vi godt til ENØK, men de har også benyttet ENSAMB (Energy Saving in Municipal Buildings in Small Communities in Rural Districts) i prosjektet. ENSAMB har også fått støtte i EU, og fått midler tilført fra den europeiske unionen.

-  Dette er et EU-prosjekt, og det er skaffet mange penger gjennom dette EU-prosjektet. Vi har hatt med oss mange gode folk som har fått presentert prosjektet godt, og kjenner til området ganske godt, sier ordfører Erik Hanstad.

Penger spart

Allerede nå kan man se at det er spart mange penger i de kommunale byggene som har blitt med i prosjektet. Elverum kommune alene har spart 5.500.000 kWh (kilowattimer), noe som gir en energsisparing på 26.7 prosent. Målet er 25 prosent.

- Det er bare tallet for Elverum. Totalt for hele regionen med fylkeskommunen så har vi spart hele 17.000.000 kWh, sier Erik Hanstad.

Foreløpig så ligger Elverum tett opp under 27 prosent i besparelse i strømforbruk. Den besparelsen er foretatt i 39 kommunale bygg, inkludert Rådhuset.

Sparer klimaet

I tillegg til å spare strøm og penger, så sparer man også klimaet.

- Vi tar klimautfordringen på alvor. Og her fikk vi muligheten til å gå inn i kommunene å se på hva vi kunne gjøre for å få et resultat hvor vi sparer penger, strøm og klimaet, sier Hanstad og legger til:

- Man har jo klart å spare enda mer, både strøm og klima, enn det målet vi hadde. Det er i Åmot kommune man har hatt mest effekt. Der har man spart hele 33.8 prosent, godt over de 25 prosentene vi hadde mål som, sier Erik Hanstad.

Samarbeid

Dette er et interkommunalt samarbeide som Regionrådet for Sør-Østerdal har satt i gang. Kommunene som deltar er Elverum, Åmot, Stor-Elvdal, Engerdal og Trysil.

Prosjektleder, Alf Kristian Enger, forteller at prosjektet har gått bra. Og at kommunene har gått inn og vært lærevillige og vil virkelig bidra.

- Kommunene har vært flinke til å samarbeide. Men utfordringer har det vært. Spesielt de små kommunene, med lite menneskelige ressurser, hadde lite folk å sette inn på dette prosjektet. Vi fikk da samarbeid med blant annet Energirådet i Innlandet. Da foreslo vi at vi skulle bruke noe som heter Energisparekontrakter, sier Alf Kristian Enger.

Energisparekontrakter virker på den måten at energisparetiltakene blir, etter et anbud hos leverandørmarkedet, gjennomføres av en leverandør som både gjør detaljutredningen og planleggingen, gjennomfører tiltaket. Og deretter garanterer de at tiltaket skal ha den økonomiske effekt som er forutsatt og gitt i anbudet.

3.400 årstonn

- Tiltakene er gjennomført både for å spare penger, men også for å spare miljøet, sier Enger og legger til:

- Det noe av det vanskeligste som finnes er å beregne klimagevinsten av energibesparinger. Men ut i fra den modellen vi bruker, den som Hedmark fylke har brukt i sin klimaplan, så har vi hatt et redusert klimautslipp på 3.400 årstonn CO2e i hele regionen, sier Alf Kristian Enger.

Men igjen er dette et tall som er anslått, fordi det finnes mange ulike modeller å regne ut redusert klimautslipp.

 - Vi har gjort dette bare for å spare miljøet og klimaet, men også for å spare penger, avslutter Enger.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
RAPPORT: Tallenes tale er klare, ENØK-prosjektet er en suksess.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no