20. nov
TA HENSYN: Tenn bål der det er tilrettelagt, og husk å ta hensyn til om det er skogbrannfare eller ikke, er oppfordringen fra brann- og redningsvesenet. (Foto: Leif Tore Surén)
 
Endrede regler for bålbrenning
Det er ikke lenger totalforbud mot bålbrenning mellom 15. april og 15. september. Nå gjelder dette kun utmark og ikke innmark.

Publisert: 18.apr.2016 14.57
Oppdatert: 18.apr.2016 19.21

– Tidsrommet for bålforbudet er det det samme som det alltid har vært, men det som er nytt i forskriftene er at det nå legges opp til at det er lov å bruke hodet, sier Nils-Erik Haagenrud som er brannsjef hos Midt-Hedmark brann og redningsvesen IKS.

Han påpeker at Norge er et land med store klimavariasjoner, og at det på de stedene det fremdeles er bløtt og snø ikke er nødvendig med et totalforbud allerede fra i dag. 

Fornøyd med endringene

– Tidligere har det vært totalforbud i hele landet, men nå gjelder dette kun utmark. Noen steder innmark er det tilrettelagt for bålplasser og lignende, og disse anbefaler vi folk å bruke, sier Haagenrud. 

Norsk brannvernforening skriver på sin hjemmeside at kommunene gjennom lokal forskrift kan fravike bålforbudet, dersom lokale forhold tilsier det. Ved spesielt stor brannfare kan kommunene innføre forbud mot å gjøre opp ild i bestemte områder også utenfor tidsrommet 15. april – 15. september. Det er imidlertid tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

– Vi synes endringene er greie. Drar du for eksempel til Trysil nå så er det flere områder som fremdeles har snø, og det er jo ikke meninga at det skal være nødvendig med bålforbud der, sier brannsjefen.

Han oppfordrer folk til å følge med på værmeldinga, og ta kontakt med brannvesenet dersom de lurer på noe når det kommer til om de bør tenne bål eller ikke.

Ta hensyn til skogbrannfare

– Det som kan være en utfordring i Elverum og Hedmark er at det er store variasjoner i skogen og terrenget. En god indikasjon er å gå inn på skogbrannfare på yr.no, så får man en viss pekepinn på hvor skogbrannfaren er. Dersom vi eller media ute og advarer, skal man selvfølgelig ikke tenne bål, sier Haagenrud.

Norsk brannvernforening skriver at «å gjøre opp ild» omfatter mer enn bålbrenning, som for eksempel bruk av engangsgriller og andre bål- og peisinnretninger. Oppsending av såkalte skylanterner og håndtering av brannfarlig avfall er også omfattet av begrepet.

– Kort oppsummert ønsker vi at folk som gjør opp ild mellom 15. april og 15. september gjør det der det er tilrettelagt for det, og husker å ta hensyn til om det er skogbrannfare eller ikke, sier brannsjefen. 

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen har mange utrykninger i bålforbudsperioden, men har også opplevd å måtte rykke ut  flere ganger etter 15. september. 

– Vi har hatt store branner i september og starten av oktober, så folk må være forsiktige selv om det er lov til å brenne bål, sier Haagenrud. 

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no