12. nov
FIBER: Fiber er en av teknologiene som kan gi bygdene i Elverum høyhastighetsbredbånd. Heidi Nordermoen, service og IKT sjef i Elverum kommune håper at så mange som mulig registerer sin interesse for bedre bredbånd på bygdene.
 
Elverum kommune jobber for høyhastighetsbredbånd på bygdene

Publisert: 20.des.2016 20:02
Oppdatert: 20.des.2016 20:02

Elverum kommune har samlet en gjeng som er kontakter ut i bygdene i Elverum og her er det representanter fra så og si alle bygdene i Elverum. Sørskogbygda, Bergeberget, Hernes, Vestsiden, Jømna og Heradsbygd og Øskna og Svingen er representert i dette prosjektet.

Det er Elverum kommune som har gått foran og tatt initiativet til å samle disse folkene i gruppa og skal jobbe nå for å få oversikt over hvordan interessen for raskere bredbånd på bygdene i Elverum er.

Heidi Nordermoen, service- og IKT sjef i Elverum kommune, leder arbeidet sammen med Inger Lise Skaret og Bernt Østbye.

- Hvis man har fulgt med litt i media i den siste tiden, har fått med seg at Eidsiva og Altibox nå jobber veldig for å kapre kunder på fiber i sentrum. Men Elverum er mer enn bare sentrum. Derfor ønsker vi at hele kommunen skal få høyhastighetsbredbånd. Det er veldig konkurranse i Leiret på fiber, men på bygdene er det ikke slik. Derfor ønsker vi nå å utarbeide en søknad til NKOM om midler til utbygging av høyhastighetsbredbånd på bygdene, sier Heidi Nordermoen.

Viktig med stamnett

Den interessen man har sett rundt fiber i Leiret har også nådd bygdene. Det har man sett blant annet i Melåsberget, Heradsbygd og i Sørskogbygda. Etter at kommunen startet med jobbinga rundt prosjektet, har flere og flere bygdegrupper meldt sin interesse.

Nordermoen forteller at høyhastighetsbredbånd ikke bare er fiber, men også andre teknologier. Noen av de er blant annet mobilt bredbånd og radiobredbånd.

- Det er viktig med et stamnett av fiber i bygdene, men å strekke fiber på bygdene er mye dyrere enn å strekke det i tettbebygde strøk. Derfor vil det være forskriftsmessig å også bruke andre teknologier der det er langt strekk, sier Heidi Nordermoen og legger til:

- En kombinasjon av både utnyttlse av kobber, utnyttelse av radio som gjør det muligheter til å komme helt ut og innerst i bygdene. Fiber helt ut dit, blir alt for kostbart, sier Nordermoen.

Men hun ser for seg at i det mest sentrale strøkene av bygdene så kan det være fiber.

- Som sagt, så er det viktig med et stamnett med fiber ute i bygdene, men at vi bruker radio og andre teknologier for å kunne gi alle tilgang til høyhastighetsbredbånd.

100 mbit/s nedlast

For å kunne kalle bredbånd for høyhastighetsbredbånd, så må hastigheten være minst 100 mbit i sekundet i nedlastningshastigheter. På vanlig ADSL via kobber og telefonlinjene, kan man maks oppnå 20 mbit/s ned. Med VDSL, en utvikling av ADSL, så kan man oppnå hastigheter opp mot 70 mbit/s ned. Men det er kun de som er nærmere enn 100 meter i linjestrekning fra telefonsentralen til internettleverandøren.

Det er ytterst få som bor så nærme sentralene, derfor er det også veldig få ute på bygdene i Elverum som har tilgang til høyhastighetsbredbånd.

29.7 prosent av de private bredbåndsabonnentene i Elverum har fortsatt en hastighet på mindre enn 8 Mbit/s i nedlastning. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå, og derfor er behovet for bedre bredbånd på bygdene ganske stor.

Men i følge Nordermoen kunne gjerne engasjementet til de som bor på bygdene vært bedre.

- Vi håper at det er julestria og juletiden som har gjort at vi ikke har mottatt så mange registreringer ennå. For med dette prosjektet og kartleggingen vi nå jobber med, så må hver enkelt inn og registrere sin husstand og sin interesse for raskere bredbånd, sier Heidi Nordermoen.

I Elverum er det nesten 7.300 private bredbåndsabonnement. Kvaliteten på fast bredbånd øker raskt, og på landsbasis er nå den gjennomsnittlige nedlastingshastigheten på 40,2 Mbit/s. Hva gjennomsnittshastigheten i Elverum ligger på, viser ikke statistikken til SSB.

Registrer deg via nett

- Man fyller ut registreringsskjemaet som vi har liggende ute på våre hjemmesider, Elverum.kommune.no. Der fyller du inn informasjon om adresse, gårds- og bruksnummer og om du er interessert i høyhastighetsbredbånd, sier Heidi Nordermoen.

Registreringsskjemaet hun snakker om, finner du HER.

- Det er viktig at så mange som mulig blir med å melde interesse. Dette er en portal som Elverum kommune har, så om du har registrert din interesse for fiber for eksempel hos Eidsiva, må du også registrere din interesse hos oss. For det er denne registreringen og kartleggingen vi gjør nå som vi vil bruke i vår søknad til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, sier Heidi Nordermoen og legger til:

- Vi har en del kontaktpersoner i de forskjellige bygdene. Ta kontakt med dem, registrer deg og få naboen til å registrere seg. Da får vi en god kartlegging. Fristen for å registrere sin interesse for høyhastighetsbredbånd innen 15. januar 2017. Da får vi kartlagt behovet og får utformet en søknad til NKOM om midler til utbygging av fiber og annen teknologi som gir bygdene i Elverum høyhastighetsbredbånd, avslutter Heidi Nordermoen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no