15. nov
FIBERUTBYGGING: Fibergruppa i «Bygdeutviklingsgruppa» i Sørskogbygda var onsdag på møte hos Eidsiva Bredbånd angående fiberutbygging i bygda. Fra venstre Leif Tore Surén og Kristian Braathen. Til høyre Fredrik Backe hos Eidsiva Bredbånd og Ragnhild Bekk.
 
Det går mot fiberutbygging i Sørskogbygda
I lengere tid har en interessegruppe i Sørskogbygda jobbet for å få fiber til bygda. Onsdag var tre av de mest interesserte i gruppa på besøk hos Eidsiva Bredbånd på Lillehammer.

Publisert: 22.feb.2017 18:02
Oppdatert: 22.feb.2017 18:02

Der fikk de møte prosjektlederne for «Dugnadsfiber» Gundmund Sørensen og Fredrik Backe.

Delegasjonen bestod av Kristian Braathen, Ragnhild Bekk og Leif Tore Surén. Alle bor de på eller ved byggefeltet i Sørskogbygda.

De har nå jobbet med å få fiber til Sørskogbygda sammen med «Bygdeutviklingsgruppa» i bygda siden sommeren 2015. Denne uka resulterte alt arbeidet de har lagt ned et veldig positivt møte med Eidsiva Bredbånd, skal vi tro gruppa sjøl.

- Dette var et veldig konstruktivt og positvit møte for vår del. Fredrik Backe og Gundmund Sørensen hos Eidsiva Bredbånd virker til å være veldig positive til å bygge ut fiber ved hjelp av «Dugnadsfiber» i Sørskogbygda, sier Kristian Braathen.

Ønsker rask utbygging

Dugnadsgjengen har siden nyttår gått dør-til-dør i Sørskogbygda "sentrum" og i nærområdene rundt, hvor de har registrert interesse for fiber fra Eidsiva Bredbånd. I tillegg har de registrert denne interessen inn mot Elverum kommune, som i disse dager forbereder søknader om midler fra Nkom til å bygge ut høyhastighetsbredbånd på bygdene.

- Vi har et godt samarbeide med Elverum kommune, men vi tenker slik at vi ikke vil være passive og sitte på sidelinjen for å vente på svar om kommunen får midler fra Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) eller ikke. Derfor har vi på eget initiativ tatt kontakt med Eidsiva Bredbånd for å få til en utbygging, sier Ragnhild Bekk.

Hun forteller videre om en lang prosess som har pågått for fult siden 18. mai i fjor, hvor Eidsiva første gang ble koblet inn i prosjektet.

184 husstander

- I starten ønsket vi at alle skulle registrere seg via Eidsiva Bredbånds «jegvilhafiber.no», men etter at vi så at flere som hadde meldt interesse ikke var med i denne registreringen tok vi saken i egne hender og foretok en manuell registrering, sier Bekk.

Noe som resluterte at fibergruppa fra Sørskogbygda onsdag leverte en liste med 140 husstander til Eidsiva Bredbånd. På møtet fikk fibergruppa sammen med Eidsiva gjort et omriss og valgt områder hvor de ønsker å bygge ut fiber.

- Eidsiva kunne fortelle at det var 184 husstander inne i det området vi har planlagt å bygge ut. Her er også både skola, omsorgsboligene, Samfunnshuset og butikken inkludert, så antallet husstander er noe lavere. Vi ønsker å bygge fiber i hele Sørskogbygda, men man må ikke ta vann over hodet og «bite over» for stort når vi skulle velge ut områdene vi ønsker utbygget. Dette advarte også Eidsvia Bredbånd mot, sier Leif Tore Surén.

Han legger til at i første omgang er det Kirkekretsen og cirka 1 kilometer rundt skola som planlegges utbygd, men at andre lokale krefter jobber for en utbygging i blant annet Uthuslia.

Positive til utbygging

Prosjektleder ved Eidsiva Bredbånd, Fredrik Backe, har stor tro på området.

- Jeg tror vi skal kunne få til en utbygging her. Dette ser ut som et spennende område hvor vi allerede i dag har fiber inn til bygda. Nå skal vi se litt på den tekniske biten, om vi har «nok» fiber inn til bygda for en utbygging i denne størrelsen, også skal prosjektet kalkuleres og vi får svar på hvor mye utbyggingen vil koste, sier Fredrik Backe.

Backe forteller at om de får gjort kalkuleringen etter planen, så vil det bli befaring i Sørskogbygda allerede i april.

- Vi har sammen med fibergruppa sett på tidsplanen, og går alt etter planen blir det befaring i Sørskogbygda i april. Da vil vi kunne se nærmere på prosjektet og hvor det må graves og hvor man kan bruke høyspent og lavspent-master for å strekke fiberen i luft, sier Fredrik Backe.

Håper dugnadsånden lever

Fibergruppa i Sørskogbygda håper nå at sambygdingene ser nytten av å få fiber, noe de egentlig vet at de gjør. For interessen har vært stor.

- Etter at vi har gått fra dør-til-dør så har vi kun fått «nei» kun ett sted, der var de ikke interessert i fiber. Ellers har vi fått et stort ja fra alle de andre vi har besøkt. Vi merker at interessen er der, nå håper vi at dugnadsånden er like stor som interessen. For mye vil nok bli gjennomført på dugnad, sier Kristian Braathen.

Nå skal de jobbe videre med prosjektet, både sammen med Eidsiva og med Elverum kommune.

- Veien fremover for oss nå blir å knytte til oss personer som vi organiserer i grupper som for et hovedansvar hver. Det kan være en gravegruppe, traktorgruppe og salgsgruppe. Disse vil etter hvert få egne ansvarsområder. Nå gleder vi oss veldig til fortsettelsen, avslutter Ragnhild Bekk.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no