14. nov
 
Avistegninger samlet mellom to permer
I 40 år har Oddmund Mikkelsen vært avistegner. Først ti år i Østlendingen og siden 1988 i Hamar Arbeiderblad. Nå er et utvalg av de mange tegningene samlet mellom to permer.

Publisert: 14.okt.2016 20:50
Oppdatert: 14.okt.2016 20:49

Oddmund er utdannet grafisk designer og jobbet mange år med reklame før tegningen etter hvert ble hovedbeskjeftigelse. I boka kan vi blant annet lese at det faktisk var Bresjnev som ble en slags døråpner for tegnekarrieren.

- På slutten av 70-tallet satt jeg nemlig en gang på ordrekontoret til Østlendingen og skulle gjøre en jobb jeg var lite glad i på en lørdag, jeg ble fort ferdig og satte meg til å tegne. Dette var i desember
1979, Sovjet hadde invadert Afghanistan, og jeg tegnet en tegning av Bresjnev. Andreas Hagen som var sjefsredaktør i Østlendingen den gang fikk se tegningen, og dermed fikk jeg tilbud om å tegne ukentlig i Østlendingen, forteller Mikkelsen til iElverum.

Rena på 90-tallet

Oddmund har mange minner fra de 40 årene som avistegner, og trekker blant annet fram det som skjedde på Rena på slutten 90-tallet, med nedleggelsen av kartongfabrikken og byggingen av Rena Leir og region-skytefeltet.

- Alt det dette førte med seg førte også til mange tegninger fra min side i denne perioden. Synlige politikere på Rena, som Åse Grønlien Østmoe, gjorde det til en takknemlig jobb, forteller Mikkelsen.
I tida i Hamar Arbeiderblad er det Hamar-ordfører Einar Busterud som har vært den Oddmund har tegnet klart flest ganger.

 - Noen er flinkere enn andre til å spisse saker overfor media, og å by på seg selv på en måte som gjør jobben enklere for en avistegner, smiler Oddmund.

Flere av de som har jobbet med Oddmund opp gjennom årene, og flere av de han har tegnet uttaler seg også i boka. Tidligere redaktør i HA, Magne Bjørnerud, beskriver Oddmunds tegninger som «kunst i Innlandets drakt og lynne», og Åse Grønlien Østmo forteller i boka at hun ofte var spent på hva Oddmund skulle tegne, men at hun aldri fryktet tegningene: «En svært god humoristisk strek som fremhevet politiske poeng, og som ikke var ondskapsfull» heter det blant annet.

Følger godt med i de lokale nyhetene

Oddmund Mikkelsen forteller at han følger godt med i nyhetsbildet gjennom uka, og særlig de lokale nyhetene.

- Det jeg tegner må alltid ta utgangspunkt i det som står i vår egen avis. Der har leseren sitt utgangspunkt, og der har vi en felles plattform, sier Mikkelsen.

- Noen tegninger lager jeg som en egen kommentar, og da velger jeg tema og vinkling selv. De siste årene har jeg også tegnet mye til andres kommentarer der teamet er satt på forhånd, men vinklingen på tegningen står jeg også da ganske fritt på, forteller Mikkelsen.

I boka ser vi også utviklingen i Oddmunds tegninger.

- Frem til 1991 gikk tegningene i sort/hvitt, men etter det gjorde en ny trykkpresse i HA det mulig å gjengi tegningene i farger, noe som skapte nye muligheter. Og streken min har vel også utviklet seg gjennom årene, smiler Oddmund.

Spennende utgivelse

Det har vært litt av en jobb å plukke ut tegningene som skulle med i boka, av omtrent 4000 tegninger Oddmund hadde liggende er det 300 som har fått plass i boka.

- I prosessen med å plukke ut hva som skulle med i boka, ble det mange morsomme gjensyn. Flere av tegningene hadde jeg ikke sett på veldig mange år. Noen var bra mens andre var langt fra bra, og det var godt å renske ut det som ikke fortjente en plass i boka. Dette er ingen komplett historiebok, jeg har valgt ut de beste tegningene, de som jeg er mest fornøyd med, sier han.

- Tanken bak boka er at jeg hadde lyst til å gi ut noe som blir stående litt igjen, noe som er litt mer bestandig enn en avis, og som man kan plukke ut av bokhylla og bla i. Kanskje vekker den noen minner også hos de som har opplevd den samme tida, og sett de samme hendelsene som det jeg har gjort, avslutter Oddmund Mikkelsen.

Boka heter «Oddmund Streker, avistegninger fra 1976-2016» og er nå til salgs hos bokhandlere i hele regionen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no