20. nov
OPPLEVDE MISJONEN: Aslak Jensen fra Elverum ble i en alder av ni år hentet av Misjonen og flyttet til Eilert Sundt Barnehjem på Eidsvoll.
 
Aslak Jensen fra Elverum ble tatt av «misjonen»
Under utvidelsen av Latjo Drom-utstillingen ved Glomdalsmuseet onsdag, fikk man et innblikk i livet til Aslak Jensen. Han ble tatt fra sin mor og far og satt i et annet hjem, av «misjonen».

Publisert: 25.jan.2017 20.28
Oppdatert: 25.jan.2017 20.31

Det å være utenfor «storsamfunnet» var ganske tøft og vanskelig for romanifolket. Og Aslak husker godt hvordan det var å være liten.

- Det var veldig vanskelig på mange måter. De man aldri glemmer er far og mor. Der jeg vokste opp var vi alltid mellom 12 og 15 barn. Og der var vi bare omstreifende barn, vi ble heller ikke akseptert, sier Aslak Jensen.

Han ble revet vekk fra far og mor i en alder av ni år, og traff ikke faren sin og ene broren sin før i voksen alder.

- Vi ble aldri bedt i bursdagsselskap til noen av klassekameratene våre, og vi følte at vi ble mobbet hele tiden. Nå når jeg ser på det i voksen alder, så kan jeg nesten si at det er på grensen til rasisme, sier Aslak Jensen.

Kom lettere unna enn mange andre

Jensen husker godt hvordan det var å vokse opp og hvordan han opplevde barndommen.

- Jeg følte at jeg bestandig ikke var fult så mye verdt som andre. Jeg hadde det nok litt bedre enn mange av de andre barna, for jeg drev med idrett og var med i musikken. Men vi ble jo aldri bedt med til klassekamerater, og det var sikkert litt vanskelig for skolen og nabolaget. Vi var jo mange barn i nabolagene og barna var fra barn i ung alder til opp i 20-årsalderen, sier Aslak Jensen.

Når han ble voksen tok han tak og gikk videre med livet sitt. Han startet på sjøen og fikk en ny start på livet.

Aldri noe negativt

- Jeg startet tidlig på sjøen og var mye på utenriksfart og der var det ikke noe som het rasisme eller mobbing. På sjøen var vi et multinasjonalt mannskap, så vi var fra mange forskjellige kulturer. Men det gikk bra, sier Aslak Jensen.

Han husker godt at han bestemte seg for å finne igjen familien sin.

- Etter en stund på sjøen bestemte jeg meg for å lete opp familien min. Jeg fant far og en bror jeg har. Far hadde giftet seg opp igjen og broren min var gift i Oslo. Jeg fant igjen familien min, og det var godt, sjøl om jeg ikke kjente de, sier Aslak Jensen.

Når han flyttet til Solør i 1972, var det en tosidig holdning fra begge «leire». De fastboende så litt ned på de omstreifende, og motsatt. Men jeg må si at vi i dag har fått et flott samfunn, sier Aslak Jensen.

- Elverum er et fint sted å bo for alle

Jensen slo seg ned i Elverum, og har bare gode ord å si om elverumsingene.

- Jeg føler at det så absolutt har blitt bedre for oss av romanifolket. Utviklingen går sakte, men i riktig retning. Og noe som kanskje har gjort at det går raskere enn ellers, er at vi har fått et flerkulturelt samfunn. Jeg har barn som har gått på skole her i Elverum og jeg ser at vi bare får det bedre og bedre. Elverum er et fint sted å bo for alle, sier Aslak Jensen.

Han har vært en av pådriverne for at Glomdalsmuseet skulle utvide sin utstilling, og ta med den mørke siden av historien også. 

- Jeg synes det er bra at museet nå har tatt opp dette i utstillingen. Dette er det sorteste kapitlet i Norsk sosialpolitisk historie, at en viss gruppe ble utsatt for overgrep fra det offentlige. Det er noe man ikke skal glemme, men samtidig ikke dvele med det. En må se fremover mer enn man ser bakover, sier Aslak Jensen og legger til:

- Jeg har det bra i dag. Det har også barna mine. Jeg føler sjøl at jeg har hatt det veldig bra og har vært veldig heldig, avslutter Aslak Jensen.

 
HISTORIEN: På Glomdalsmuseet kan du både lese, høre og se historien om Aslak Jensen.
TILBUD: Glomdalsmuseet har også tenkt på de svaksynte. For du kan også høre historien til Aslak Jensen via en høyttaler i utstillingen.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no