12. nov
 
En gang korps – alltid korps
Det å flytte til en ny by og begynne å studere, kan være litt skummelt. Men har du med deg et instrument, er det mulig «å bryte isen» med musikken. Da elverumsingen Niklas Sølvberg-Øverby skulle begynne å studere i Trondheim kjøpte han seg trompet, og vips var han medlem av Dei Taktlause.

Publisert: 28.jun.2017 18:47
Oppdatert: 28.jun.2017 19:09

I vår serie om Elverum Barne- og Ungdomskorps (EBU) i deres jubileumsår, skal vi denne gangen bli bedre kjent med en 20-åring som har lang fartstid innen korpsmusikken. 

Det har vært travle tider. Å være student i Trondheim er ikke noe latmannsliv. Vi rekker noen ord med Niklas Sølvberg-Øverby som innimellom oppgaveskriving og eksamen forteller hva Elverum barne- og ungdomskorps og korpsspilling har betydd for han – så langt.

Fellesskap og samarbeid

Niklas Sølvberg-Øverby begynte å spille i Elverum barne- og ungdomskorps i 2006 og fant seg godt til rette i aspirantkorpset første året.

– Jeg hadde spilt ved kulturskolen i noen måneder og fått individuell opplæring. Da var det naturlig å bli med i korpset å lære å spille sammen med andre. I tillegg fikk jeg spille solostykker i korpssammenheng, og på huskonsertene som kulturskolen arrangerte, sier musikeren.

Han husker at de ble tatt godt i mot av aspirantdirigent Krzysztof Szostak, fra første øvelse.

Aspirantkorpset ble startet for å gi unger som vil spille et blåseinstrument en «mykere» inngang inn i hovedkorpset.

Antallet medlemmer varierer fra år til år, men ideen om å øve på samspill, på musikk som er tilpasset nivået, er alltid det samme.  

Fellesskap og samarbeid med andre har Elverum barne- og ungdsomskorps alltid lagt vekt på. Det er sosialt og gir også større musikalske muligheter.

EBU har hatt samarbeid med de andre korpsene i kommunen, men også korps fra nabokommunene. I juni reiser korpset på sommertur sammen med Hernes og Åsnes skolekorps.

– Det jeg husker best fra EBU var de gangene vi skulle spille sammen med andre korps. Vi var for det meste to-tre trompeter i EBU mens jeg spilte i korpset, så det var alltid spennende å spille når vi var 5-7 trompeter isteden, sier Niklas.

Trompeten er med fortsatt

Allerede for over 11 år siden tok altså Niklas fatt på trompetspillingen.  

– Jeg valgte trompet fordi jeg syntes det var et kult instrument, og fordi jeg kunne spille melodistemmer, sier Niklas.

Og den dag i dag har han altså med seg trompeten, og angrer ikke på valget.

– At instrumentet ble trompet er jeg glad for, og er nok grunnen til at jeg også fremdeles spiller, sier 20-åringen.

Da han flyttet til Trondheim for nesten ett år siden begynte han å spørre andre studenter som hadde bodd i Trondheim noen år, om de visste om det var noen korps knytta til fakultetet.

Han trengte heldigvis ikke å lete lenge.

- Under immatrikuleringen (første skoledag, journ. anm.) var det oppvisninger på vegne av mange studentorganisasjoner, deriblant korps. Dagen etter var jeg på min første øvelse med Dei Taktlause, forteller Sølvberg-Øverby.

Dei Taktlause er studentorkestret for Fakultetet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk, ved NTNU i Trondheim. De samler korpsmusikere fra fjern og nær, som har erfaringer fra korpslivet der de kommer fra.

- Det å spille i korps har gitt meg muligheten til å komme i kontakt med andre studenter som går ulike linjer og som har kommet lenger i studiet enn meg, og jeg har fått mange venner på tvers av studieretninger gjennom Dei Taktause, sier elverumsingen.

– Gir meg ikke med det første

Elverum barne- og ungdomskorps er 20 år i år, og mange unger og ungdommer i Elverum har startet sin hobby i korpset.

Norges musikkorpsforbund har en visjon om at korps er en hobby for livet. EBU mener Niklas Sølvberg-Øverby er et bevis på dette.

Selv med sine kun 20 år, har han vist at en gang engasjert i korps – alltid engasjert i korps.

Han har deltatt i EBU, vært aktiv i Elverum Janitsjarkorps, og nå altså Dei Taktlause. Hva framtiden bringer er selvfølgelig ikke lett å si, men det er nok ikke slutt etter studietiden.

– Fra jeg begynte ved kulturskolen har jeg vært avhengig av å låne instrument fra korpsene jeg har spilt i, både mens jeg spilte i EBU og Janitsjaren. Da jeg startet i Dei Taktlause kjøpte jeg meg mitt første instrument, så akkurat hvor lenge jeg kommer til å spille vet jeg ikke, men jeg kommer nok ikke til å gi meg med det første, forteller trompetisten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
I TRONDHEIM: NiklasSølvberg-Øverby har ikke gitt seg med korpsmusikken, selv om han flyttet fra Elverum for ett år siden.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no