17. nov
FIBER: Fiber er en av teknologiene som kan gi bygdene i Elverum høyhastighetsbredbånd. Heidi Nordermoen, service- og IKT sjef i Elverum kommune er skuffet over at kommunen ikke fikk midler fra støtteordningen til Nkom.
 
- Vi må prøve å sette igang utbygging sjøl
Etter at det ble kjent at Elverum kommune ikke har fått midler gjennom tilskuddsordningen for utbygging av bredbånd gjennom Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, jobber kommunen med å se på flere løsninger.

Publisert: 19.sep.2017 16:24
Oppdatert: 20.sep.2017 00:17

Det var iElverum som først omtalte saken.

Fredag 8. september offentliggjorde Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hvem som hadde fått innvilget sine søknader om midler til bredbåndsutbygging. Elverum kommune er, som vi har omtalt tidligere, ikke en av de kommunene som er tilgodesett midler fra årets tildeling.

Service- og IKT-sjef i Elverum kommune, Heidi Nordermoen, er overrasket over at de ikke har fått invilget noen av deres fem søknader.

- Ja, jeg må si at jeg er litt overrasket. Vi hadde satset veldig bredt på akkurat dette å søke på de utkant-områdene i kommunen som vi mente var berettiget til å få tilskudd, utfra det som har blitt gitt tilskudd til tidligere år. Kommunen brukte mye tid og ressurser på å spesifisere i en søknad hvilke områder i Elverum kommune som hadde dårligere tilgang til internett enn det Nkom har satt som sitt krav, sier Heidi Nordermoen.

Må komme igang med utbygging

Nordermoen forteller at kommunen fortsatt er interessert i å bygge ut bredbånd på bygdene, og at de nå satser på å hjelpe dugnadsgrupper og kanskje starte et prosjekt sjøl.

- Nå må vi stå på egne ben og klare oss sjøl. Vi kan ikke gi oss nå og må prøve å komme igang med en bredbåndsutbygging. Jeg tror det er viktig å vise til befolkingen i Elverum at kommunen har satt av midler sjøl til utbygging, og at vi ganske snart må komme igang med en utbygging sjøl. Slik viser vi at kommunen er interessert i en utbygging, sier Nordermoen.

Elverum kommune ønsker å kommunisere med sine innbyggere via internett og digitalt, i stedet for å måtte bruke brev. Dette er både miljøbesparende og ikke minst følger det de retningslinjer som er lagt fra staten.

- Det er slik at vi stadig vekk ønsker at både tjenester og samarbeid med innbyggerne skal skje digitalt. Da innbyggerne i kommunen ha tilgang til god bredbåndstilknytning, sier Service og IKT-sjefen i Elverum kommune.

Mulig å slå sammen pottene

Kommunestyret vedtok i april at Rådmannen skulle kunne disponere to bredbånds-potter på fem millioner kroner hver. Én pott ble satt av til medfinansiering til prosjektene som kommunen mottok Nkom-midler til, og den andre potten ble satt av til å kunne gi økonomisk støtte til grendelag som bygger ut fiberbredbånd på dugnad.

Nå når Elverum kommune ikke får midler fra Nkom, står det fem millioner kroner som ikke brukes. Disse håper Nordermoen kan slåes sammen med de fem millionene til grendelagene.

- For det første ser vi for oss at vi slår sammen disse to pottene til én stor pott. Slik kan vi eventuelt ha penger å bygge ut sjøl. Det kan være områder der det ikke er akutelt å sette igang et dugnadsprosjekt. Eller så kan kommunen sette et prosjekt ut på anbud, slik kan vi se hvor langt vi kan komme med de penga vi har, sier Heidi Nordermoen og legger til:

- Det er til slutt kommunestyret som avgjør hvordan dette blir disponert, så jeg kan ikke garantere at pottene blir slått sammen. Men vi ser for oss at det kan bli slik, sier Nordermoen.

Ser for seg en snarlig utbygging

Om pottene blir slått sammen, har Elverum kommune 10 millioner kroner å bygge ut fiber på bygdene for. Man kommer nok ikke veldig langt med disse midlene, men man får kommet igang.

- Jeg vet ikke hvor mye man kan bygge ut for 10 millioner kroner, men i arbeidet vi har gjort med å kartlegge utbyggingene i forbindelse med søknadene til Nkom. Så brukte vi opp de fem millionene ganske fort, i tillegg til tilskuddet fra Nkom. Så vi er spente på hvor langt vi kommer, sier Service- og IKT-sjefen og legger til:

- Vi starter nå med å jobbe ut mot de ulike grendene og ser litt på hvordan vi kan klare å komme igang med en utbygging, sier Heidi Nordermoen.

Hun håper på at det vil komme flere midler fra sentralt hold, som kan være med å øke utbyggingen av fiber på bygene.

- Når vi ser på tidspersketivet for når vi skal bygge ut hele kommunen så er det helt umulig å si noe om dette. Men det jeg håper på nå er at det vil komme flere statlige midler fordi at de vil se at de ikke vil nå målet med full bredbåndsdekning om de ikke legger ut flere og større tilskudd, avslutter Heidi Nordermoen, service- og IKT-sjef i Elverum kommune.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no