13. nov
MER POPULÆRT: Tore Danielsen ser en klar tendens på at LP-plater blir mer og mer populært. Ikke bare hos de godt voksne, men også blant de yngre.
 
- Plater blir mer og mer populært
Lørdag ble det arrangert en stor platemesse på Ungdommens hus i Elverum. Nå ser arrangørene at interessen for plater er økende, også fra de yngre.

Publisert: 30.mai.2016 16:46
Oppdatert: 30.mai.2016 11:31

Platen, eller LP-platen er ikke død. Lørdag kunne entusiaster få med seg en platemesse i Elverum, og det var mange som var innom. Noe som gledet arrangørene.

- To ganger i året har vi hatt platemesse i 20 år nå, sier Tore Danielsen, som sammen med Ove Nysæter arrangerte platemessa i helga.

Han ser en økende interesse for plater og gamle utgivelser. 

- Det er absolutt stor interesse for plater og LP-plater.  Vi ser nå at det er økende interesse rundt plater. Det var en periode på 90-tallet hvor det ble produsert litt mindre plater og LP-plater, men nå har artister gitt ut plater igjen. Det gjelder både popartister og andre, norske artister gir også ut plater, sier Danielsen.

Mer håndfast

Det noen entusiaster tenker på er at platene er noe håndfast, et cover de kan se på. Men også henge på veggen.

- Det er jo noe som er mer håndfast enn en MP3-fil. Også er det noen som bruker coverene som veggpynt, de rammer inn coveret og bruker de som bilder, sier Tore Danielsen.

På disse messene er det nok flest platesamlere, men også andre interessenter.

- Vi har sett det vi som er platesamlere i mange år, at interessen for plater bare skyter i været. Yngre rekrutteres også, det synes vi er ganske moro da. Det finnes en vinylklubb som vi har gående, den er for Elverum og Hamar. Der har vi også mange møter, sier Tore Danielsen.

Yngre med god kunnskap

Lørdagens messe hadde rundt 15 selgere, og det var litt over 40 meter bord med LP-plater. Noen av de er dyre, andre billige.

- Vi har plater i alle prisklasser. Alt fra 20 kroner, til godt over 1000-lappen, sier Danielsen og legger til:

- Og det kan være at det ikke stopper på 10.000 heller for ei plate, ler Tore Danielsen.

De yngre søker nå mer og mer mot platemesser. Danielsen ser også at de yngre har god kunnskap om både plater og musikken som var på 70-tallet.

- De aller fleste av ungdommen vet mye om artister som var store på 70-tallet. De fasineres av det 10-året. Deep Purple, Led Zeppelin og Black Sabbath er grupper som de yngre plateentusiastene vet mest om, sier Tore Danielsen.

70-tallet

Blant platesamlerne er 70-tallet det mest gjeve. Danielsen får mange henvendelser på disse platemessene. Og det er mange måter og samle på sier han.

- Prog-musikk fra 60- og 70-tallet er også populært, men det er mange måter å samle plater på. Noen vil ha plater fra samme plateselskap, samme artist, samme gruppe og noen samler på norske artister og sjangere, sier Tore Danielsen.

På lørdagens messe antar Danielsen at det var 200 personer innom.

- Vi fanger hele innlandet, og det er nok for folk som er spesielt interesserte. Men det viser seg at det er mange som er spesielt interesserte i plater, avslutter Tore Danielsen.

 
Fakta
  • LP-plate (etter engelsk: Long playing) er en type grammofonplate støpt i vinyl.
  • De første LP-ene kom på markedet i 1948 og var sammen med lydkassettene fra 1970-tallet det viktigste formatet for lydopptak og innspilt musikk frem til CD-platene overtok sent på 1980-tallet.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no