19. nov
 
Lærte politikerne mer om skolene og barnehagene våre
I mars var kommunestyret i Elverum på utdanningskonferanse, der politikerne fikk en innføring i arbeidet som foregår i barnehagene og skolene, skriver Elverum kommune.

Publisert: 04.apr.2017 10.48
Oppdatert: 04.apr.2017 10.50

– Vi har mye å være stolte av. Samarbeid og samhandling er avgjørende for at vi skal lykkes, og vi er heldige i Elverum som har så dedikerte personer i administrasjonen, sa ordfører Erik Hanstad da han åpnet utdanningskonferansen.

Bygger kompetanse og kunnskap

Det var oppvekstkomiteen som hadde invitert til konferansen, og målet med dagen var å bygge kompetanse og kunnskap, samt fokusere på hvordan vi kan få en enda bedre skole og barnehage, skriver Elverum kommune på sine hjemmesider.  

Leder av oppvekstkomiteen, Ida Kristine Teien, uttrykte innledningsvis at hun er opptatt av verdier som respekt og raushet ovenfor andre mennesker, og evne til å integrere og endre oss i takt med det globale. 

Utdanningssjef Tord Arnesen roste politikerne for å ha satset på prosjekter for å sikre kvalitet i oppvekstsektoren. 

– Det betyr mye å vite at vi har et kommunestyre som er opptatt av at barna våre skal ha det best mulig. Vi skal hele tiden være i en prosess og være på hugget. Vi er opptatt av at det ikke skal være flaks eller uflaks hvor et barn ender opp i barnehage eller skole, men at det er like høy kvalitet uavhengig av sted, sa han ifølge Elverum kommune. 

fullfører ikke skolen

Professor Thomas Nordahl, en av landets mest sentrale pedagogikkforskere og leder av Senter for praksisrettet utdanningsforskning ved Høgskolen i Hedmark, kom med en oppfordring til foreldre.

– Skolen har aldri før vært så viktig. Det er et faktum at 25 prosent av dagens unge ikke fullfører skolen. Av ledige jobber i Norge er det kun ti prosent som ikke stiller krav til utdanning. Foreldre har et stort ansvar når det gjelder holdninger til skole og utdanning, som smitter over på barna, sa han.

Hedmark har ikke tidligere vært et fylke der utdanning har stått høyt, skriver Elverum kommune. 

– Heldigvis har vi siden 2001 hatt en oppgang i antall fullførte elever. De siste årene har det vært en positiv utvikling og større engasjement, og jeg er positiv – men det er likevel utrolig viktig å prate opp skolen og løfte høyere utdanning, fortalte Nordahl.

Lære av hverandre

Elverum kommune skriver at byen vår har jobbet med å løfte kvaliteten i skolen, og politikerne fikk høre om fire verktøy det er satset ekstra på:

  • Ungdomstrinn i utvikling (UiU), som er en nasjonal satsing på utviklingsarbeid innen klasseledelse, regning, resing og skriving.
  • Forbedret praksis, et pedagogisk utviklingsarbeid der ansatte blir observert og veiledet av PPT, og på den måten bevisstgjøres på egen rolle som rollemodell og pedagog. 
  • Lærende nettverk, der ansatte deler erfaringer og ideer.
  • Skolebasert kompetanseutvikling, som skal samle skolens kunnskap, holdninger og ferdigheter, samt løfte læring, undervisning og samarbeid. 

Trygge barnehagebarn

Ifølge Elverum kommune har det de siste årene blitt jobbet målrettet med ulike tiltak i barnehagene. Dette er blant annet gjennom store og små fagdager, mindre kurs og PULS barnehage (metoder for egenvurdering og felles refleksjon).

Det har også blitt gjennomført et større prosjekt, med tittelen «Lek gir læring», som dreier seg om at hver enkelt ansatt skal få en økt bevissthet over egen praksis.

– Barnehagen er ikke bare en omsorgsarena. Det er en arena for læring. Hvis ikke barna er trygge, kan vi glemme alt som heter læring. Det er superviktig at barna får tillit til de voksne og blir trygge, og derfor har vi fokusert på hver enkelt ansatt, sa Ingunn Brønstad, som er utviklingsleder for barnehagene.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
(Foto: Nora F. Nygaard/Elverum kommune)
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no