18. nov
MUNTERT: Det ble muntert da Øyvor Volle. til venstre, Madeleine Mattar og Bjørg Lewis skulle gi iElverums utsendte en smakebit av musikken på kveldens konsert.
FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Ungarsk virtuos, sørkoreansk Kruttønne og Stian Carstensen
Festspillene i Elverum, byr i år på flere nye og unge musikerne på veg mot store konsertscener.

Publisert: 21.apr.2015 08:55
Oppdatert: 21.apr.2015 09:47

Elverum: – Ikke minst er det svært stort er at vi har fått med oss multimusikeren Stian Carstensen i den kunstneriske ledelsen sammen med Vertavo strykekvartett, sier festspilleder Ørnulf Ring.

Mandag var Bjørg Lewis i Vertavokvartetten, som har som fast oppgave hvert år å lage festspillprogrammet, i Elverum sammen med fiolinisten Øyvor Volle og pianisten Madeleine Mattar for å presentere programmet for årets festspill og gi en smakebit av sin kammermusikk med en kveldskonsert på Brdr. Stensbye.

Veldig i vinden

– Jeg jobber med Ørnulf, som får ting til å skje. Det er tre måneder til Festspillene, og det går fort, sier Lewis.

Hun forteller om flere nye og unge, men allerede store navn på besøk for første gang.

– Den ungarske fiolinvirtuosen Kristof Barati har aldri vært her før. Han er ung og veldig i vinden. Så har vi ei «kruttønne» fra Sør- Korea, Yura Lee, som spilte med New York-Filharmonien da hun var fire år. Hun utdannet i New York og bor i Boston og Berlin. Hennes instrumenter er fiolin og bratsj. Men det er flere nye for Elverums musikkinteresserte, forteller hun.

Til større arenaer

Pianisten Alasdair Beatson fra Skottland har akkurat hatt sin sjette solorecital i Wigmore Hall, en ærefull opptreden, siden ikke mange får opptre i denne unike salen. Beatson har et tett samarbeid med Scottish Chamber Orchestra og har spilt alle Beethovens Sonater for cello og klaver med Peter Wispelwej. og Madeline Mattar, som er fra England.

– Det er litt all right at Elverum får besøk av de nye store stjerner på veg til større arenaer, sier hun.

Den spanske mezzosopranen Clara Mouriz hadde sin debut på The Proms i Royal Albert Hall i fjor, men gjennombruddet kom i 2010 med plassen i «BBCs Rising Stars”»

BBD Music Magazine skrev om en «rik og varm mezzosopranstemme, styrke når det trengs og en enorm scenepersonlighet».

Pianisten Madeleine Mattar, som spiller på Brdr. Stensbye i kveld sammen med Lewis og Volle, deler tiden sin mellom kammermusikkonserter og festivaldrift (Midsummer Music i England). Hun studerte piano i London og Engelsk ved universitetet i Oxford. Madeleine har en karriere som er uvanlig variert, både musikalsk og som administrator.

Stilistisk letthet

Den polske Szymanovski Quartet, som ble dannet i Warsava i 1995, har siden etablert seg som en de ledende kvartettene i Europa. I 2014 fikk kvartetten et nytt medlem i fiolinisten Agata Szymczewska.

– Vi gleder oss til å høre henne i sommer, sier ring.

De øvrige i kvartene er Grzegorz Kotow, fiolin, Volodia Mykytka, bratsj, og Marcin Sieniawski, cello

Sist med ikke minst er det Vertavokvartetten, so mvil glede elverumsinger og andre musikkinteresserte. Kvartetten har akkurat feiret sin 30. sesong med konserter i Europa, USA og Canada. Neste sesong tar kvartetten til Australia og Kina. I tillegg har de en full kalender i Europa. The Telegraph karakteriserer musikken deres som «et mirakel av stilistisk letthet». I tillegg til Lewis på cello og Volle på fiolin, spiller Annabelle Meare fiolin og Berit Cardas, fiolin og bratsj

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no