18. okt
FORTVILER: Morten Haug viser hvordan Eira Norheim skal vise sin fortvilelse.foto: tone s. qviller
 
Romeo og Juliet blir ALFs største 
Alfarheim Lille Friteater (ALF) tar det meste ett steg videre når de om en drøy uke setter opp Shakespeares «Romeo og Juliet». Manuset er 120 sider langt og rolleinnehaveren til Romeo har 137 replikker alene.

Publisert: 12.mar.2015 04:00
Oppdatert: 12.mar.2015 07:20

Elverum: – Ja, jeg kan nok alle replikkene nå, smiler Anna Thompson. Hun har vært endel av teateret i flere år, og gikk litt motvillig med på å spille Romeo.

– Det var egentlig ikke den rollen jeg ønsket meg mest, og jeg ble litt overrasket da jeg fikk den. Men nå synes jeg det er helt greit, selv om det er mye tekst å lære, sier hun.

Thompson og hennes medskuespillere gjorde en opptelling for moro skyld. Romeo har ikke mindre enn 137 replikker - noen av de lange monolger.

– Jeg har lest mer enn jeg har pugget. Når jeg står i situasjonen husker jeg hva jeg skal si, forteller hun.

Stort sprang

Sett i forhold til fjorårets oppsetting av «Robin Hood», har det lille teateret gjort et kvantesprang med årets forestilling. I følge instruktør, Morten Haug er alt større, inkludert fallhøyden.

– «Robin Hood» hadde 20 sider manus. «Romeo og Juliet» har 120 sider. Det er voldsomt mye tekst og alt er skrevet i verseform, så ungdommene får virkelig brynt seg, men det har gått helt fint. Det verste som kan skje er om vi får sykdom på noen av hovedrolleinnehaverne, smiler han. ALF har ingen plan B. Ingen «reserve-Romeo», selvom influensaen herjer.

– Vi håper på det beste og lar det stå til. I tillegg til skuespillerne har også foreldrene vært tungt inne helt siden starten i høst med å sy kostymer og snekre kulisser.

Snart alvor

Denne uka har ALF øvd på Kulturskolen. Fra helgen flyttes alt over til kulturhuset.

– Ungdommene tar oppgaven svært alvorlig, selvom Shakespeare kan være vanskelig å forstå for mange. Vi har brukt mye tid på å snakke om hva «Romeo og Juliet» egentlig handler om. Så viser det seg at de fleste har sin egen oppfatning om det. Det er det som er så genialt med dette stykket. I tillegg er det vakkert, trist og komisk. «Romeo og Juliet» har alt, sier Morten Haug.

Shakespeares beste?

Romeo og Julie er først og fremst en en tragedie, men er står likevel som arketypen på unge elskende. Shakespeare skrev stykket tidlig i forfatterskapet. Det handler om to unge elskende med familier som ligger i strid med hverandre og som forsøker å forhindre forholdet, men Romeo og Julies tidlige død forener tilslutt familiene.

Stykket var et av Shakespeares mest populære i hans egen levetid. Nå settes det opp altså opp i Elverum med svært spente skulespillere.

– Vi ønsker å vise at vi kan mer enn «Robin Hood». Det føles som om vi tar det ett steg videre, sier Ines Stenhammer.

– Det var vanskelig å skjønne teksten i begynnelsen, men etterhvert har også det godt greit, sier Anna Emilsen. Simen Nygard forteller dette stykket er krevende ettersom språket er helt annerledes enn de de fleste er vant til.

– Alt er i verseform og skal likevel framføres naturlig. Det er utfordrende, sier han.

Alle synes det er kult at ALF tør å sette opp et så stort stykke.

– Det kommer til å bli imponerende stort, og vi skal virkelig vise hva vi er gode for, sier de ubeskjedent.

 
såret: Mercutio (Ines Stenhammer) er dødelig såret. foto: tone s. qviller
SKUESPILLERE: (Fra venstre) Anna Emilsen, Simen Nygard, Ines Stenhammer og Anna Thompson gleder seg til premieren og tror det blir imponerende stort.foto: stein cato nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no