15. okt
IDYLLISKE: Hunden Bonzo tar seg en svalende vadetur i sensommervarmen i Stavåsdammen. De idylliske omgivelsene er et populært sted, som de fleste elverumsinger har besøkt siden Stavåsdammens Venner rustet opp stedet på midten av 1990-tallet.
 
Stavåsen Langt fra byens bråk
En god kilometers veg innover skogen fra Nistilbrua i Hernes ligger naturperlen Stavåsdammen. Rundt tjernet med vannliljer, en båt på en odde, to gapahuker og bålplasser synger storskogen med sitt store mangfold.

Publisert: 27.aug.2015 09:54
Oppdatert: 27.aug.2015 09:58

Stavåsen: – Herfra kan du gå i taigaen helt til Vladivostok, sier Sissel Kjærnet.

– Og her er alt fra sandfurumoene, som står på verneplanen til fylkesmannen, påpeker Gry Handberg. De to og Tordis Stafne Western er ivrige turgåere i området både sommer og vinter og er godt kjent i hele Stavåsen.

– Området her er et soppeldorado, og vi kan gå ganske mye rundt på det store stinettet her. Langs «Promillevegen» mellom Søbakken via Svanåsen til Hernes har vi funnet mye fin sopp. Der er også mye bær, blåbær, bringebær og tyttebær langs vegen, sier Kjærnet.

De er alle soppentusiaster og medlemmer av Elverum sopp- og nyttevekstforening.

Natursti

Ved Stavåsdammen har klasse 8 C fra Elverum ungdomsskole utedag med natursti, bål og grilling. En av lærerne forteller at Elverumsskolene bruker området mye og at de må booke tid for ikke å kollidere med andre klasser. Da er holmen på sørsiden av det vel tre hundre meter lange vannet en god løsning. Både der og på toppen ved sørenden er det bygd paviljong med bord og benker med plass til mange. I sørenden er det også flere benker.

– Familien min og jeg bruker å gå tur hit, og jeg var her med klassa mi på barneskolen, forteller åttendeklassingen Tuva Øien fra Søbakken. Hun spiser lunsj sammen med en gjeng klassekamerater ved et bord ved vannkanten.

Med skoleklassen på natursti er det naturlig nok ikke den stillheten de tre naturglade damene er vant til i Stavåsen, men de er bare glade for at mange bruker det flotte området.

De tre damene vet at det er bjørnehi i området og at en og annen ulv lusker rundt i skogen. Kjærnet har også sett elg på sine turer.

– Det er stille her. Derfor lager jeg lyder og snakker til hunden min, sier Handberg.

Det eneste de ønsker seg i området er et serveringshytte, der de kan få kjøpt kaffe og vafler, spesielt om vinteren.

Stavåsdammens Venner

– Fra Søbakken har den aktive Strandbygda IL merkete løyper til Stavåsdammen. Om vinteren har vi verdens beste løypekjører, Magne Kolstad, som holder de fantastiske løypene åpne hele vinteren. Du kan gå veldig langt innover, mot Hernes og over Ørtjenn, der det er som å gå på fjellet. Det blir lysere jo lengre du går, sier Kjærnet.

– Fra Stavåsbratta er det flott utsikt over Glomma og landskapet rundt, supplerer Handberg.

På nettstedet GodTur.no ligger et turkart over området med vegen fra Folkvang via Søbakken til Stavåsdammen spesielt tegnet inn.

Kjærnet forteller at hun har sett skøyteløpere på Stavåsdammen.

Den har sitt utspring i ei å fra Glomma ved Svanåsen og renner nordøstover før den snur 90 grader i retning dammen. Derfra renner den ut i Lilletjernet på Søbakken. Tidligere var Stavåsdammen drikkevannsreservoar for Leiret.På midten av 1990-tallet stiftet ildsjeler fra Hernes med Stein Langdalen i spissen Stavåsdammens Venner. Med iver og god dugnadsånd, gaver og tilskudd, ryddet og satte de i stand området til den populære naturperlen, som de har ansvar for og forvalter på en skikkelig måte for Elverum kommune.

Stem på ditt beste friluftssted i Elverum HER

 
STORTRIVES: Gry Handberg, til venstre, Tordis Stafne Western og Sissel Kjærnet stortrives i Stavåsen både sommer og vinter.
LUNSJ: Elever fra 8C ved Elverum ungdomsskole koser seg med lunsj ved Stavåsdammen. Ytterst til venstre Tuva Øien, som gjerne går tur til Stavåsdammen.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no