22. okt
 
Skjønnhet idet øyeblikket fryser
Elverumsingen Per Ottar Walderhaug har siden han gikk over fra film til fotografi markert seg nasjonalt og internasjonalt som fotograf. En av hans lidenskaper er å fange øyeblikket i ishavet rundt Svalbard som han har besøkt flere ganger.

Publisert: 26.nov.2015 09:23
Oppdatert: 27.nov.2015 12:23

Elverum: Lidenskap, tålmodighet og evnen til å vente. Vente på det riktige øyeblikket når alt stemmer. Når lyset omfavner motivet på best mulig måte.

Det er de viktigste ingrediensene ved siden av å beherske utstyret en har, om man skal utvikle seg som en god fotograf. En kar fra Elverum som har dyrket lidenskapen for foto, og som tålmodig har lært seg å vente på det riktige øyeblikket er Per Ottar Walderhaug.

Det var i godt voksen alder at Per Ottar Walderhaug fra Elverum tok opp fotografiapparatet, og lot seg rive med i det som for mange blir en altoppslukende interesse.

– Det er ikke en altoppslukende interesse for meg , men det kan nok til tider ta en del tid, sier Per Ottar Walderhaug.

Å få vist et av fotografiene sine på en enorm skjerm på Times Square i New Yourk er ikke mange nordmenn forunt, men det skjedde for Per Ottar Walderhaug for to år siden.

Lært fra den beste

Elverumsingen har siden han for rundt sju år siden tok opp fotografiapparatet skapt seg et navn innen fotoverdenen. Han har vunnet flere priser og blitt antatt og vunnet flere konkurranser. Samtidig som det ikke er det som nødvendigvis driver han.

– Vi var en gjeng fra Elverum fotoklubb som bestemte oss for at vi ville jobbe mer med fotografiene, så vi laget en egen fotoklubb hvor vi bestemte at vi ikke kunne være så veldig mange for å få til det nære og gode samarbeidet vi trenger for å utvikle oss som fotografer, sier Walderhaug.

For selv om han sier selv at han er en utstyrsfreak, så er han av den oppfatning at man skal kunne bli en god fotograf med et enkelt kamera i veska.

– Jeg ble overbevist av kjæresten min, Torunn Iris Langli, om at vi skulle delta på et av Morten Krogvolds kurs på Vågå, og selv om kanskje 80 prosent av av kurset besto av kunsthistorie, så lærte vi utrolig mye, sier han. Langli har i høst gjort det veldig bra i NM i fotografi i år, og Walderhaug har vært nødt til å se seg slått av kjæresten som har stukket av med flere medaljer, mens han i år bare ble antatt med vinnerbilde. Det er med glimt i øyet at han forteller dette, for selv har han hentet hjem edle metaller i fleng i tidligere konkurranser.

Den magiske øya

Jakten på det gode bildet, enten det er øyeblikksbildet han vet kommer om han er tålmodig, eller det er et fotografi i en planlagt photoshoot, så er ventetiden til øyeblikket er der en av de tingene som er spennende med å fotografere. Turene Walderhaug har tatt til Svalbard har medført mye venting, og en god del flaks. Og en rekke flotte fotografier.Noen premierte, andre bare nydelige øyeblikkbilder av et naturområde mange av oss aldri får besøkt.

– Det er ikke gitt at det er fint vær der oppe. De som var der uka før vi dro opp var uheldige med været, sier han. Han har vært heldig,og det har vært godt fotovær de gangen han har besøkt øya i havet.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no