15. okt
*** Local Caption *** INN I VINDUET: Fotokunstner og lrer Anne Marit Holmeseth har fanget yeblikket i 10 rom og kjkken. *** Local Caption *** INN I VINDUET: Fotokunstner og lærer Anne Marit Holmeseth har fanget øyeblikket i 10 rom og kjøkken.
 
Fotoserier fra Elverum
Fotografene i Christianfjeld Photographers Club viser sin første utstilling i Elverum.

Publisert: 18.nov.2015 17:44
Oppdatert: 18.nov.2015 18:11

Elverum: Nesten inne ved dyrebutikken i første etasje på Amfi Elverum finner vi et galleri som i disse dager viser fotoprosjektet til Christianfjeld Photographers Club hvis eneste kriterium er at bildene skal være tatt i Elverum.

Det er nesten sant, for du må også være med i Christianfjeld Photographers Club.

– Vi er en dedikert og entusiastisk gjeng hvor mange er med i Elverum fotoklubb, men vi hadde et ønske om å jobbe mer med fotografiene enn vi får gjort i en vanlig fotoklubb, sier CPCs kontaktperson Per Ottar Walderhaug.

Hans erfaring er at det er tre grunner til at folk er med i fotoklubber, enten er det for det sosiale, eller så er det fordi de ser på det som en hobby.

– Men vi har også de som vil sette fotografiet i fokus, og strekke seg etter å utvikle seg som fotograf. Vi hører nok til den siste gruppen, og vi fant ut at vi ikke kan være så mange fler enn rundt 11-12 stykker for at vi skal kunne møtes og jobbe med fotografiene slik vi ønsker det, Sier han.

Dyktige fotografer

Klubben er med i Norsk Selskap for Fotografi, og har som et av kravene for å være medlem at man må sende inn fotografier til årboka og til NM. Det setter et press på medlemmene, men ikke for å prestere primært, men for å utvikle seg.

Klubben har riktignok prestert godt i årets NM, med Torunn Iris Langlie som vant klassen Papir kolleksjon med fire bilder tatt av hennes mor på sjukehjem. Hun ligger og på tredjeplass sammenlagt i årets konkurranser.

– Det er spennende å være med i klubben, sier Anne Marit Holmseth. Hun er utdannet fotograf fra The Southampton Institue i England hvor hun tok en Bachelorgrad with Honours i fotografi og kunst. Hun jobber til daglig, når hun ikke er i fødselspermisjon som hun er nå, på Bjerkely Folkehøgskole, og er vant til å jobbe prosjektbasert, som CPC nå har gjort til utstillingen.

– Når man jobber med et prosjekt er det heller prosessen enn resultatet som er viktig. Man må gjøre research, finne måter å fotografere på, man må snakke med dem man vil fotografere. Skape en samtale. For det er viktig at eventuelle modeller er inneforstått med den visjonen du har som fotograf, sier Holmeseth. For en usikker modell er etter hennes erfaring det verste man kan ha, da blir ikke bildene bra.

Det er den andre utstillingen den relativt nystartede fotoklubben har, den første var på Nordic Light et av de største fotoevenementene i Norge tidligere i år.

Fotonerder

– Det var et fint prosjekt dette. VI er en Elverums-klubb, midt i Elverum, vi har 11 fotografer, og nå får vi vist at det ikke bare er Skogmuseet å ta bilde av, sier Holmeseth. En av grunnene til at hun ønsket å være med i CPC er at ved å være en liten gjeng, så kan man jobbe med bildene, man kan diskutere og gi hverandre konstruktiv kritikk.

– Ikke minst må vi lære å takle konstruktiv kritikk, sier hun. I større fotoklubber som ikke jobber så tett med hverandre kan det utvikle seg konkurrerende holdninger hvor man skjermer om sine fotografier, heller enn å gå inn i en diskusjon rundt fotografiet.

– Å være fotograf på denne måten, er å jobbe i team. Det var folk som var så nervøse at de enten ville ta ned bildene eller ikke fikk sove natta før utstillngsåpningen. Jeg tror at er du ikke nervøs før du skal vise bildene dine, har du heller ikke prestert. Å være fotokunstner er å blottlegge seg selv, sier hun.

Selv har hun med et hus til utstillingen. 10 rom og kjøkken. Huset har hun visualisert med svart tape, og inne i huset ser vi rett inn i stuene til folk.

Luftetur

– Ideen kom opp da jeg luftet hunden og han gjorde sitt fornødne på bakken. Jeg bøyde meg for å ta det opp, og i det jeg reisete meg opp, så jeg ved en tilfeldighet rett inn i stua til et eldre ektepar som danset over stuegulvet. Der ble ideen skapt, og jeg har en visjon om å lage 11 slike hus, sier hun. SÅ om det er noen som vil la henne fotografere er det bare å ta kontakt.

Tittelen på utstillingen hennes er også litt ironisk ment i forhold til Elverum som har hjerterom.

– Vi gir inntrykk av at vi er så rause, når det kommer til stykket er vi det kanskje ikke allikevel. Egentlig burde vi samles alle som en og offentlig brenne Janteloven, sier hun.

Ikke alltid gratis

En ting hun vil at folk skal huske på er at kreativitet er ikke noe alle har, det er ofte noe man må lære.

– Jo mer du ser, desto mer lærer du, og jo mer du diskuterer, desto mer lærer du. For hvis du ikke lærer noe, hva er da hensikten, sier hun somhar som mål å lære noe hver eneste dag.

– Verden går rundt og skal du drive med dette kandu ikke stå stille, avslutter Holmeseth.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no