15. okt
BÅLKOS: Litt jobb å få bålet til å brenne, men da Ola Øyen først fikk skikkelig fyr på bålet, var det ikke lenge før kaffen var kokt. Sammen med kona Berit Nyberget Øyens medbrakte ferske boller smakte nykokt bålkaffe helt fortreffelig ute i det fri og rett utenfor døra på koia de vil sette opp. ALLE FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Forvalter en verdi å levere videre
For å ha et krypinn til hvile og overnatting under arbeid i egen skog i Julussdalen har Berit Nyberget Øyen i Hernes søkt Elverum kommune om å få sette opp ei lita koie.

Publisert: 10.des.2015 13:11
Oppdatert: 10.des.2015 13:25

Julusdalen: Nyberget Øyen og ektemannen Ola Øyen lever og ånder for tre, fra trær på rot i skogen til bygningsmateriale og annen videreforedling.

Den første uka i desember før det første store snøfallet er Ola travelt opptatt med å rydde småskog og gamle trær for å gi plass til ny furuskog. Det ryddete området forteller at arbeidet er godt i gang, og utsiktet mot sør er blitt en annen.

– Jeg er den siste skogsarbeideren med motorsag, en utdøende rase, humrer han.

Området bærer preg av arbeidet som allerede er gjort.

– Det er fru Kongles skog, sier han og indikerer dermed at det er kona som er skogeieren.

Årelangt arbeid

Etter noen hundre meter i skogsbilen med store hjul, vrenger han inn på en bit skogsveg, som ser uframkommelig ut. Han svinger elegant unna en alen lang stubbe midt i vegen før han stopper bilen.

– Her skal koia stå. Vi må ha et sted å gjøre av oss når vi jobber her. Ryddingen og ungskogpleien er et årelangt arbeid, sier han.

For det er ikke bare han som holder på i skogen. Berit og sønnene hennes, Carl Fredrik og Magnus, er også ivrig med.

Koia vil bli tre ganger fire meter, stå på steinmur, bli tjærebredd og ha torvtak.

Liten høyde

Valget av plass til koia er en liten høyde med flott utsikt som sør, der et drivende skylag innimellom gjemmer ei lav desembersol.

– Det er vakkert her, legger han til og skuer utover den delvis hvitkledde naturen.

Han feller, kvister og kutter et grantre med raske, vante bevegelser og drar den lettelse delen over på et par kubber på bakken.

– Ekornessofa i storstua, ler han i det han drar den andre delen tvers over den første og ved bruk av tyngdekraften svinger den lett på plass på skogssofaen.

Da lukta fra kaffebålet brer seg, er Berit kommet med ferske boller til kaffen. Det er duket for en hyggelig rast i skogen.

I stillheten høres en hakkespett et stykke unna. Men dette har også vært elgens rike, og ulven ble sett her noen dager tidligere av folk som tok ut virke til lyktestolper for skogeierforeningen Norskog, der Berit er medlem.

Naturlig foryngelse

Ekteparet Øyen har klare planer for forvaltningen av skogen, og det er skogutdannete Ola som må kunne kalles arkitekten, selv om Berit er skogeieren.

– Hun øker sine verdier ved å ha en skogsarbeider i huset, ler han.

Det er lett å se at samholdet og kjærligheten mellom de to er svært levende og sterk og at spøken og latteren sitter løst.

– Vi ler mye, innrømmer Berit.

God inspirasjonskilde

Etter at elgen mer eller mindre er borte fra området, vil de satse på naturlig foryngelse av furuskogen. Ungskogpleie og rydding av gammel utynnet skog er nødvendig for vekst av furu.

– Det var umulig å få opp furuskogen mens elgbestanden her var stor. Nå må vi sørge for å sette frø av gammel furu og få opp furuskogen mens det er lite elg og at den er borte til furuskogen har vokst til, sier Ola.

– 90 prosent av teigen vi rydder her er gammel skog. Nordover står masse tett ungskog, som må tynnes. Målet er å sette i stand hele skogen, sier han.

Berit har også en annen skogteig, i Vestre Hernes. Til sammen er skogeiendommen, som hun kjøpte av moren i 2012, på 2.000 mål.– Vi forvalter en verdi vi leverer videre til neste generasjon, sier Ola med tanke på konas to sønner, som utdanner seg innen musikk, men som er genuint interesserte i skogen og er med og planter, rydder og tynner.

Selv om verken Berit eller Ola sier det direkte, skinner det gjennom at Ola med sine kunnskaper om tre og skog er en god inspirasjonskilde.

En håpløs 19-åring

– Jeg var en håpløs 19-åring i Oslo, da mor og far sendte meg til skogs med sag, øks og en liten bil for å få folk av meg, forteller Ola.

– Sånn kom jeg inn i dette gamet. Jeg fant en kultur jeg syntes var fantastisk og traff mange fantastiske mennesker som var «hel ved», sier han.

Miljøforandringen resulterte i utdanning som forstkandidat og en doktorgrad i tre, noe Berit bruker i tilsvaret til fru Kongle, dr. Tre.

– Skogen er en ressurs som er framtida vår. Den binder karbondioksid. 50 prosent av alt CO 2-utslipp fanges av skogen i Norge. Hvis skogeiere pleier skogen, vil det øke opptaket av CO 2 ytterligere. Gammel skog tar ikke opp CO 2, sier Ola.

– Alle snakker om det bioøkonomiske. Det begynner i skogen, slår han fast.

Biologiske råmaterialer

Han forteller at det er gjort en vurdering av skogen i Sør-Østerdal. Den viser at der er mellom 200.000 og 300.000 kubikkmeter råvare som i dag ikke har noen omsetting.

– Jeg ønsker å etablere Elverum som et senter innen skogbruk og bioøkonomi. Da vil jeg starte med en produksjon som har lavt volum og høy verdi, for eksempel kjemi i treet, sier Ola.

Det er han for så vidt i gang med sammen med amerikanske krefter i selskapet Norse Biotec, der han er daglig leder og styreleder.

Målet er å utvikle, produsere, selge og markedsføre teknologier og produkter basert på biologiske råmaterialer.

Bedriftene Johansen Skogsdrift og Norse Metal Elverum (tidligere Sperre Støperi) er involvert i dette grønne industrieventyret.

– Kunsten er å kombinere naturromantikk med forretning. Det har Berit og jeg fått til, sier Ola Øyen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PAUSE: Ola Øyen i full skogsarbeidermundur på veg fra skogen til pause og kaffe kokt på skogsarbeidervis, over bål.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no