18. nov
 
Et steg mot et profesjonelt musikerliv
Ungdomssymfonikerne er godt i gang med øvingene før åpningskonserten i Terningen Arena fredag kveld. Tirsdag øvde treblåserne i Elverumshallen med dirigent Audun Halvorsen.

Publisert: 30.jul.2015 09:09
Oppdatert: 30.jul.2015 09:23

Elverum: – Dette er den beste orkesterutdanningen for ungdom i Norge, fastslår musikkstudent Torgrim Halse (22) fra Sandane.

Han spiller slagverk og er med på Festspillene i Elverum for andre år på rad.

Også medmusikerne, islandske Bryndis Thórsdóttir (21), som spiller fagott, spanske Alberto Álvarez Garcia (23), som spiller klarinett og Londonjenta Jessica Kabirat (24), er enige om at Ungdomssymfonikerne et utmerket lærested.

– Det er fantastiske lærere og dirigenter og et inspirerende miljø med muligheter til å gå inn i musikken uten forstyrrende elementer, sier Halse.

Han flytter til Tyskland i august for et år for spesialisering, fornying og nye impulser.

– Tyskland har mer muligheter, men det er veldig bra i Norge, også, sier han.

Kvalitet

Både han og de tre andre iElverum snakker med har som mål å leve av musikken, aller helst i et orkester.

De øver mange timer om dagen, men de er alle klare på at det er kvaliteten på øvingen som er det vesentlige, ikke hvor mange timer den varer.

Fram til avslutningen av Festspillene 9. august holder de tradisjonen tro til på Folkehøgskolen.

– Det sosialt og vi har fine omgivelser. I fjor badet vi masse. da var det 30 grader. I år har vi ennå ikke badet. Men vi skal ha den faste volleyballturneringen. Dessuten sykler jeg en god del. Det er godt å få rørt på seg. Det blir mye sitting, sier han.

Bryndis Thórsdóttir begynte å spille fagott da hun var sju år. Ungdomssymfonikerne er hennes første orkester utenfor Island og den første erfaring etter endt skolegang.

– Ungdomssymfonikerne har en veldig god atmosfære. Det er godt og lett å spille sammen med dem, og lett å holde seg innenfor komfortsonen, sier hun.

Et av forbildene hennes er treblåsergruppas dirigent, Audun Halvorsen, tidligere ungdomssymfoniker og til daglig solofagottist i Danmark Radios symfoniorkester ved side nav å være fagottlærer ved Det kongelige danske musikkonservatoriet.

Bryndis skal være her i bare tre uker, men får med seg Ungdomssymfonikernes tur til Oslo, København og Berlin før hun igjen vender tilbake til sagaøya.

Lære av hverandre

Alberto Álvarez Garcia har spilt klarinett i om lag 16 år. Han har vært et år i Norge, der han studerer musikk. Han skal begynne på masterstudium hos professor Bjørn Nyman.– Å få være med i Ungdomssymfonikerne er for meg en utmerket og stor mulighet, sier han

– Ungdomssymfonikerne er god øvelse i å lære av hverandre. Jeg elsker å spille i orkester. Det er da også hovedmålet mitt, sier han.

På fritiden i Elverum leser han ved sidene av å prøve å forbedre norsken sin.

Engelske Jessica Kabirat er inne i det tredje året sitt som ungdomssymfoniker. Hun studerer musikk i Göteborg. Sju år gammel begynte hun å spille fløyte, og da hun var 12 begynte hun på musikkskole.

– Her er så mye musikk og god musikk. Dirigentene er gode, og jeg har helt klart utviklet meg som musiker, først og fremst i Norge. Jeg nyter å være her. Jeg har også fått nye venner, smiler hun.

– Vinteren her er vidunderlig med den rene og glitrende snøen. Slikt har vi ikke i London. Etter vintrene her er jeg forelsket i Skandinavia og kan gjerne bli her, smiler hun.

Både Jessica, Torgrim, Bryndis og Alberto hører på andre typer musikk enn den de spiller i Ungdomssymfonikerne.

Kriteriet er at den skal være god, uansett sjanger.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no