18. nov
«BUKKERITT»: Med et stort smil og inspirasjon fra Peer Gynt-spelet ved Gålåvatnet i sommer tar en turglad Guri Ulltveit- Moe sitt eget «bukkeritt» på en stor stein ved lysløypa i Grundsetmarka. Den varierte naturen langs den fire kilometer lange lysløypa fra enden av Svartbekkvegen, kan sette fantasien i sving hos noen hver. ALLE FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Et mangfold til undring og glede
Grundsetmarkas mangfold gir mye å undres over, bare vi tar oss tid til å stoppe opp og se hva som vokser, gror og rører seg rundt beina våre. Kilometervis med veger og stier på kryss og tvers gir også en helsemessig gevinst for de mange som bruker dette naturvarierte området.

Publisert: 10.sep.2015 10:16
Oppdatert: 10.sep.2015 10:25

Elverum: Ettermiddagssola lager lange skygger da DNT-representant i Elverum, Guri Ulltveit- Moe, leder an innover den fire kilometer lange lysløypa fra Grindalsmoen til Djupmyrkoia. Like ved vegen ligger flere bolighus.

– Beboerne her kan ta på seg skiene utenfor døra og gå rett ut i skiløypa her og gå til Budor eller enda lenger, ja, helt til Rondane og Dovre, sier hun.

– Det er fine veger her, og en mengde stier, sier hun ved det første «vegkrysset».

Da har tre personer i heller utradisjonelle turklær passert oss. Langs vegen er det, om ikke i store mengder, men bra med både blåbær og tyttebær. Lenger innover skogen vokser både multe, skinntryte, en og annen bringebærbusk, en ukjent type bær og flere typer sopp. Den øvrige vegetasjonen med gran, furu og de vanlige lauvtrærne omfatter bregner, reinmose og andre typer mose, kampestein, samt planter en ellers ser i folks hage. Det er da undringen melder seg om hvordan hageplanter vokser langt inne i skogen.

Store mangfold

Små frosker, to-tre centimeter lange, på rask forflytning, er et annet av Grundsetmarkas store mangfold. Et par bekkefâr, som glitrer i solstrålene mellom høye grantrær gjør gleden over å være ute i naturen enda større for guide Ulltveit-Moe.

– Jeg trives veldig godt når jeg får være ute, og Grundsetmarka er et sted jeg trives godt, både sommer og vinter, smiler hun stort.

– Da sønnen min fylte ni, hadde han klassebursdag ved Djupmyrkoia. Flere av klassekameratene hans hadde aldri gått på ski i lysløype før. Aking i bakken rett ved koia, steking av pølse på bål og overnatting i koia på stedet, ga alle en fin opplevelse, sier Ulltveit-Moe.

Etter hvert endrer terrenget seg, vegen blir til sti over både tørrbakke og mer myrlendte deler av vegen til Djupmyrkoia. På de våteste områdene ligger solide stokker tvers over det som etter hvert er blitt en sti. Ulltveit-Moe konkluderer med at stokkene er lagt der for at løypekjørerne skal komme greit over.

Vel halvvegs har Turforeningen satt opp en solid, tømret gapahuk med benker og tak og bål/grillplass foran. I løpet av den lille pausen der merker vi hvor lunt det er i det lille bygget med tre vegger og åpning mot sør.

Stiene blir merket

– Elverum Turforening fortjener all ros for løypekjøringen om vinteren og merking av stier, både her og i de andre turområdene i Elverum. Men jeg har et ønske om at alle stiene blir merket, slik at turgåerne kan få vite hvor de er, sier hun.

Igjen endrer terrenget seg, og vi står foran den første lille oppoverbakken med mosegrodde store steiner og ei steinur. Da den rødmalte Djupmyrkoia kommer til syne, er sola langt nede bak de høye granene.

– Vinteren er det servering her en kveld i uka og i helgene. ellers er den koia låst. Men den lille hytta med bålplass er åpen hele tiden, forteller Ulltveit-Moe.

Skiløypa herfra til Budor går over Narsetra, og derfra er det er stort løypenett videre.

– I lysløypa tilbake til Grindalsmoen kan en ake på ski hele vegen, sier hun.

 
DJUPMYRSKOIA: Oslo har sin Nordmarka, men Elverum har Grundsetmarka med Djupmyrskoia og andre sentrumsnære og lett tilgjengelige turområder.
RØYKSOPP: – Røyksopp, fastslår Guri Ulltveit-Moe om soppkolonien midt i vegen på turen mot Djupmyrskoia.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no