22. okt
skrivestue: Tore Lund har eget kontor på Glomdalsmuseet. Her er det overflod av protokoller og gamle avisutklipp. Neste år kommer boka om Elverums skolehistorie.foto: stein Cato nybakken
 
Bok om skolehistorien
Tore Lund er snart ferdig med manuset til boka om Elverums skolehistorie. Det har tatt fem år, og overraskelsene har vært mange undervegs.

Publisert: 05.nov.2015 11:13
Oppdatert: 05.nov.2015 11:45

Elverum: Innerst i korridoren på Glomdalsmuseet sitter Tore Lund og sluttfører arbeidet med å få Elverums skolehistorie mellom to permer. Kontoret han disponerer bugner av protokoller og gamle avisutklipp – en bivirkning av fem års møysommelig arbeid med å systematisere opplysninger som i noen tilfeller er over 270 år gamle. Heldigvis har kildegrunnlaget vært godt. Mye er nedskrevet i protokoller og avisene har vært til uvurderlig hjelp i arbeidet.

– Avisene var flinke den gang til å skrive om skolene og referere fra politiske møter. Skoledebattene kunne være harde før i tiden også, ler Lund.

Skolen lovfestes

Det er fortrinnsvis barne- og ungdomsskolene som Lund har konsentrert seg om. På det meste var det hele 27 grunnskoler i Elverum samtidig. Det var rundt 1920-1930, men det har altså vært drevet undervisning i Elverum fra 1739 da skoleloven kom her i landet. Den gang var det presteskapet som var den ivrigste skoleforkjemperen. Det var viktig for kirken at barna kunne lese til konfirmasjon og presten Morten Leik var den første i Elverum som fikk til noe som lignet organisert undervisning i Klokkergården.

– Skoleloven befalte undervisning, men det ble likevel ikke ordentlig swung over det før Fastskoleloven ble vedtatt i 1860, sier Lund. Loven førte til en bygge-bonanza av skoler her i landet. På kort tid ble det bygget 4.000 skoler.

– Mange av de var det jeg kaller «hastverksskoler». De ble bygget uten skikkelig grunnmur og med dårlige materialer noe som førte til at mange råtnet på rot etter noen år. Det skjedde også her i Elverum, sier Lund.

Overraskelser

Når du tar et dypdykk ned i protokoller og avisartikler slik Lund har gjort, vil det før eller senere åpenbare seg noen gode historier og overraskelser. Blant annet dukket det opp en skole på Jømna ingen hadde hørt om.

– Den het «Kværndalens privatskole» fra 1897 og ifølge protokollen eksisterte den bare i noen år. Den hadde 11 elever og jeg tror dette var en skole som Kværndalen Brug startet. (forløperen til Jømna Brug red anm.) I protokollen står navnene til elevene, men jeg vet fortsatt ikke hvilke lærere som underviste der, sier Lund.

Så var det historien om skolen i Kynnberget som var den første i Elverum med nynorsk på timeplanen. Så viktig var det for læreren på denne skolen og få dette inn at han gikk fra hus til hus for å samle inn underskrifter.

– I 1896 ble Likværn skole i Sørskogbygda beskyldt for å begå majestetsfornærmelse da de heiste de norske flagget på eksamensdagen. Problemet var at de brukte det rene norske flagget og ikke unionsflagget med sildesalaten, sier Lund. Saken eksploderte i politiske miljøer og ble til slutt en sak om for eller imot unionen.

Snart ferdig

Tore Lund, som for øvrig er pensjonert lærer, er ferdig med råmanuset til boka han håper vil komme ut ved påsketider neste år.

– Jeg har igjen å skrive ferdig historien om Framhaldskolen og Husmorskolen i Elverum. Jeg velger å ta det med ettersom de er tett knyttet til grunnskolen, sier han. Mellom arbeidene med boka har Tore Lund holdt flere foredrag om temaet – også til skoleelever.

– Det er veldig moro å se at historien fenger de minste, sier han.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no