24. okt
Ulverettssaken pågår i Sør-Østerdal Tingrett.
FOTO: Halvard Berget
 
«Kjære dommer, du må tro meg når jeg sier jeg lyver!»
På våren 2013 kom det frem at av de 13 ulvene som ynglet i Norge i årene 2010 - 2013 så ble åtte av dem sporløst borte.

Publisert: 12.mar.2015 09:13
Oppdatert: 12.mar.2015 10:04

I 2012-ynglingene manglet det en av to foreldre i alle helnorske valpekull. Påfølgende vinter etter de helnorske ynglingene i 2010 manglet to av seks voksne som ynglet, det samme var tilfellet i 2011. Den åttende forsvant sporløst ett år seinere. Seks av disse åtte forsvant i løpet av bare ett halvt år fra de ble foreldre til valper. Hva er sannsynligheten for at dette skal være av naturlige årsaker, når forskning viser at bare seks prosent av voksen ulv dør en naturlig død.

Jeg har fulgt godt med på ulvesaken som utspiller seg for åpen rett i Elverum i disse dager. Jeg har også fulgt med på all kritikken Politimyndighet og Økokrim har fått i media, - og selvfølgelig er det meste av kritikken fra personer som er kjente i ulvemotstandermiljøet fra før. Likevel hadde jeg lyst til å oppleve dette på nært hold, og satt som tilhører i rettsalen ett par dager.

Ok, vi skal ikke forhåndsdømme mennesker. Vi skal heller ikke begå justismord og vi skal la tvilen komme tiltalte til gode. Dette er ord og setninger man skal ha i norsk lov, i Norge. Og som skal gjennomføres i praksis.

De tiltalte avga sine forklaringer èn etter èn - og alle så ut til å ha hatt god tid på å tenke gjennom sine forklaringer (noe de selvfølgelig har all rett til) Alle forklaringene hørtes gjennomtenkte ut, men om de høres sannferdige er opp til domstolen å avgjøre. For meg virket det som om forklaringene ble grundig plukket fra hverandre da de avlyttede telefonsamtalene ble avspilt.

Det ser for meg ut som om de som har kritisert Økokrim i denne saken umulig kan ha hørt disse avspillingene.

Alt av forklaringer, unnskyldninger og argumenter raser sammen som et lett vindskjevt korthus når vi hører hvordan de tiltalte prater sammen og hva de planlegger. Det er ingen som kan komme bort fra at disse avspillingene svekker guttas troverdighet så det holder.

De tiltalte selv gjorde noen spede forsøk på å bortforklare de stilte spørsmål fra aktoratet etterpå, men som regel var standardsvaret: «Nei, det husker jeg ikke.» Episoder, ord og uttrykk som kom frem i samtalene hadde de svært vanskelig for å svare på. De som prøvde, feilet, og det så nesten bare vondt ut. Jeg tror faktisk at disse gutta gjør best i å ikke huske....

Ellers har de tiltalte unnskyldt seg med at det bare ER sånn i jaktmiljøer. De påstår de ljuger til hverandre, de skryter og de overdriver. Èn av dem uttalte faktisk at han var redd for å miste manndommen sin(!) om han ikke «spilte med» i disse samtalene. De ber altså retten om å TRO på dem når de sier at de ljuger.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no