24. okt
 
Har alle i Elverum skylda?
Nei, alle har ikke skylda for at den økonomiske situasjonen er som den er i Elverum kommune.

Publisert: 09.apr.2015 13:46
Oppdatert: 09.apr.2015 13:51

Beboerne på våre alders og sykehjem er de svakeste og eldste i vår kommune, de har ikke skylda, og skal heller ikke bære ulempene.

I desember gikk mange hundre av oss i fakkeltog i protest mot forslaget om å legge ned Sætre alders- og sykehjem. Høyre, Fremskrittspartiet og kommuneledelsen mente dét var en god ide for å rette opp den vanskelige økonomiske situasjonen.

Protesten ble kronet med hell. Et flertall i kommunestyret vedtok å opprettholde driften. Det ble lagt frem og vedtatt et budsjett som skulle sikre driften av Sætre. Vi håpet og trodde at det skulle bli ro rundt denne saken, både for beboerne, pårørende og de ansatte. Men etter at kommunens regnskap for 2014 ble presentert med et driftsunderskudd på 37 mill. har diskusjonen rundt og argumentasjonen for å legge ned Sætre blusset opp igjen.

Vi, det vil si partiene som stemte for å opprettholde Sætre og alle gode krefter som ser behovet for disse institusjonsplassene, må sørge for at beboere og ansatte på Sætre ikke skal plages på nytt.

Da forslaget om å legge ned Sætre dukket opp sist høst, nærmest som i panikk, gikk PRO lederen ut i Østlendingen 13.november og fastslo at det var et informasjonsbehov. Informasjonen var som følger: «Beboerne på Sætre skal selvfølgelig få dekket sine behov, og ingen flyttes før vi kan tilby en ledig plass ved et av de andre sykehjemmene. De skal ikke flyttes hjem eller til en omsorgsbolig» På spørsmål om kommunen har tenkt godt nok igjennom konsekvensene ved å legge ned Sætre svarer PRO lederen «En vridning mot en mer forebyggende tjenesteprofil er i tråd med omsorgsplanen. I mange kommuner går utviklingen i den retningen av at døgnbemannet omsorgsboliger er et supplement til og et godt tilbud istedenfor sykehjemsplass.»

Etter å ha besøkt Sætre aldershjem to til tre dager i uken siden begynnelsen av januar har undertegnede registrert at flere av beboerne har gått bort på den avdelingen jeg har besøkt. De ledige plassene har blitt fylt opp umiddelbart. Det er vanskelig å se hvordan PRO skulle fått omplassert de beboerne som er på Sætre og samtidig funnet plass til de nye som har kommet i løpet av vinteren. Dette er personer som ville fått en vesentlig dårligere omsorg, og en betydelig grad av ensomhet hvis de skulle oppholdt seg hjemme.

Men Høyre og Fremskrittspartiet i Elverum synes tydeligvis at dette er en grei måte å behandle våre svakeste og eldste på.

Det merkelige er at ikke engang Høyres egen helseminister synes dette er greit. I debattinnlegg om eldreomsorg i Aftenposten 13.mars skriver han blant annet at det er satt av 400 millioner til å heve kvaliteten på de kommunale omsorgstjenestene og at de ansattes kompetanse må heves. Det arbeides med å lovfeste rett til heldøgns omsorg, og sammen med KS skal det lages en plan for utbygging av FLERE heldøgns omsorgsplasser. Men i Elverum vil Høyre og Fremskrittspartiet redusere antall plasser!! Samtidig vil de samme partiene gi avkall på mulige inntekter for at vi som har nok fra før skal få det enda bedre. La beboerne på Sætre og de andre alders- og sykehjemmene våre få fred i sin siste fase av livet.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no